2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Álomotthont ígér - Itt az új giga pénzügyi átverés?

A devizahiteleseket célozta meg az a cég, amely 50 ezer forintos kezdőtőkével ígér mindenkinek 10 milliós álomotthont. A pénzügyi szervezetek felügyelete aggályosnak és veszélyesnek tartja a cég tevékenységét, és arra figyelmeztetnek, a belépő tagok jó eséllyel elveszíthetik pénzüket, mivel a társaság mögött semmilyen befektetővédelmi alap sincs.

Kockázatok nélküli megoldást ígér minden ingatlanproblémára a tavaly nyáron bejegyzett cég, akár hitelcsapdába került devizaadósoknak is. A rendszer lényegét egy 10 milliós ingatlan példájával szemléltetik. 50 ezer forintos önrészért egy 95 százalékos kedvezményű utalványt adnak, ami azonnal egymilliós tőkét jelent, majd jön a beszervezős rendszer. A belépett tagoknak maguk alá két újabb belépőt kell beszervezni.


Az utolsó szint a szerződéskötés, ahol a cég állítása szerint a tagnak már nincs más dolga, mint beköltözni álmai otthonába, majd 35 éven át fizetheti az úgynevezett kamatmentes használati díjat. Addig ugyanis az ingatlan a tag és a cég osztatlan közös tulajdonában marad.

Csernók Miklós pénzügyi szakértő, már akkor gyanút fogott, amikor elolvasta az ajánlatot. „Mindben az a közös, hogy valami nagyon vonzót kínál. Viszont ezt csak úgy tudja teljesíteni, ha az új belépők tudják finanszírozni a régen belépetteket. Így tud kijönni a csodálatos 16-20 százalékos havi kamat, hogyha pénzügyi átverésről beszélünk” – mondta a Hír TV Bruttó című műsorának Csernók Miklós, a Kiszámoló blog szerkesztője.


A PSZÁF is veszélyesnek tartja

A felügyelet is aggályosnak és veszélyesnek tartja a cég tevékenységét. A PSZÁF arra figyelmeztet, hogy a társaság nem rendelkezik engedéllyel, és nincs mögötte semmilyen befektetővédelmi alap. Vagyis a belépő tagok jó eséllyel elveszíthetik pénzüket. „Ez nem egy tipikus pénzügyi tevékenység. Inkább úgy tűnik, hogy klasszikus piramisjáték-gyanús tevékenység. Nincsen semmilyen közgazdasági vagy jogi tartalma annak, hogy milyen módon lehetne ezeket a fejlesztendő vagy megvásárolandó ingatlanokat finanszírozni. Ez a 0,5 százalékos befizetés – ha egyáltalán van ilyen az ügyfelek részéről –, az nem tudja ezt kitermelni. Ebből következően inkább a büntetőjog kategóriájába esetlegesen tartozható tényállásról van szó” – nyilatkozta Binder István szóvivő. (A videó álomlakásról szóló része 15.47-nél kezdődik.)

 


A cég közlése szerint fél év alatt 40 ezren regisztráltak a rendszerben. Ha mindenki 50 ezer forinttal szállt be, a hálózatban már kétmilliárd forint mozog. A Bruttó a társaság tulajdonosait is szerette volna megkérdezni arról, hogy mennyi pénz van már a hálózatban, és hol van az az ingatlan, amely egyik előadójuk szerint már beköltözhető. Válasz azonban az adásig nem érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!