2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Álomotthont ígér - Itt az új giga pénzügyi átverés?

A devizahiteleseket célozta meg az a cég, amely 50 ezer forintos kezdőtőkével ígér mindenkinek 10 milliós álomotthont. A pénzügyi szervezetek felügyelete aggályosnak és veszélyesnek tartja a cég tevékenységét, és arra figyelmeztetnek, a belépő tagok jó eséllyel elveszíthetik pénzüket, mivel a társaság mögött semmilyen befektetővédelmi alap sincs.

Kockázatok nélküli megoldást ígér minden ingatlanproblémára a tavaly nyáron bejegyzett cég, akár hitelcsapdába került devizaadósoknak is. A rendszer lényegét egy 10 milliós ingatlan példájával szemléltetik. 50 ezer forintos önrészért egy 95 százalékos kedvezményű utalványt adnak, ami azonnal egymilliós tőkét jelent, majd jön a beszervezős rendszer. A belépett tagoknak maguk alá két újabb belépőt kell beszervezni.


Az utolsó szint a szerződéskötés, ahol a cég állítása szerint a tagnak már nincs más dolga, mint beköltözni álmai otthonába, majd 35 éven át fizetheti az úgynevezett kamatmentes használati díjat. Addig ugyanis az ingatlan a tag és a cég osztatlan közös tulajdonában marad.

Csernók Miklós pénzügyi szakértő, már akkor gyanút fogott, amikor elolvasta az ajánlatot. „Mindben az a közös, hogy valami nagyon vonzót kínál. Viszont ezt csak úgy tudja teljesíteni, ha az új belépők tudják finanszírozni a régen belépetteket. Így tud kijönni a csodálatos 16-20 százalékos havi kamat, hogyha pénzügyi átverésről beszélünk” – mondta a Hír TV Bruttó című műsorának Csernók Miklós, a Kiszámoló blog szerkesztője.


A PSZÁF is veszélyesnek tartja

A felügyelet is aggályosnak és veszélyesnek tartja a cég tevékenységét. A PSZÁF arra figyelmeztet, hogy a társaság nem rendelkezik engedéllyel, és nincs mögötte semmilyen befektetővédelmi alap. Vagyis a belépő tagok jó eséllyel elveszíthetik pénzüket. „Ez nem egy tipikus pénzügyi tevékenység. Inkább úgy tűnik, hogy klasszikus piramisjáték-gyanús tevékenység. Nincsen semmilyen közgazdasági vagy jogi tartalma annak, hogy milyen módon lehetne ezeket a fejlesztendő vagy megvásárolandó ingatlanokat finanszírozni. Ez a 0,5 százalékos befizetés – ha egyáltalán van ilyen az ügyfelek részéről –, az nem tudja ezt kitermelni. Ebből következően inkább a büntetőjog kategóriájába esetlegesen tartozható tényállásról van szó” – nyilatkozta Binder István szóvivő. (A videó álomlakásról szóló része 15.47-nél kezdődik.)

 


A cég közlése szerint fél év alatt 40 ezren regisztráltak a rendszerben. Ha mindenki 50 ezer forinttal szállt be, a hálózatban már kétmilliárd forint mozog. A Bruttó a társaság tulajdonosait is szerette volna megkérdezni arról, hogy mennyi pénz van már a hálózatban, és hol van az az ingatlan, amely egyik előadójuk szerint már beköltözhető. Válasz azonban az adásig nem érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!