2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Aki azonnal szeretne pénzt kapni, annak gyorsan érdemes lépnie

2020. február 24., hétfő 08:03

A jövő héttől az eddiginél gyorsabban lehet pénzt utalni a 10 millió alatti utalásokat 5 másodpercen belül “kézbesítő” azonnali fizetési rendszeren keresztül. Aki így szeretne pénzhez jutni, annak lépnie kell. Az azonnali fizetési rendszerben történő utaláskor nem muszáj tudni a másik számlaszámát, elég megadni úgynevezett másodlagos azonosítót: e-mail címet, mobilszámot vagy adószámot. Ezt azonban regisztrálni kell a banknál, aki szeretne azonnali átutalást kapni. A money.hu szerint érdemes mielőbb regisztrálni az azonosítókat, mert bár az azonnali utalások nem lesznek drágábbak, ám van olyan bank, amely a másodlagos azonosítóért később pénzt kérhet.

 

Napokon belül - március 2-án - elindul az azonnali fizetési rendszer, amely öt másodpercen belül célba viszi a 10 millió alatti lakossági utalásokat.

A bankrendszerben feladott utalások nagy részét teszik ki az egyedi utalások, napi átlagban több százezer tranzakcióról van szó, ezek gyorsulnak majd fel március 2-tól

- mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. 

Bankszámla helyett mobilszám vagy e-mail cím

Amellett, hogy sebességet váltanak a szóban forgó átutalások, jóval egyszerűbben lehet majd utalni az új rendszerben, amelynek lényeges eleme az úgynevezett másodlagos azonosító. 

Eddig egy sima átutaláskor meg kellett adni a másik személy bankszámlaszámát, ezt pedig nem mindenki tudja fejből. A másodlagos azonosító bevezetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinek megy az utalás, annak a mobilszámát vagy e-mail címét, vagy adószámát elég lesz megadni, nem kell feltétlenül tudni a bankszámlaszámát

- emelte ki Trencsán Erika. Fontos, hogy meg lehet adni több azonosítót, tehát a mobilszámot, az e-mail címet és az adószámot is. Ugyanakkor ezek csak egy bankszámlaszámhoz tartozhatnak. 

Érdemes minél hamarabb megadni az adatokat

Ahhoz, hogy valaki mobilszámra vagy e-mail címre tudjon utalni március 2-tól, szükség van arra, hogy a banknál regisztrálva legyenek ezen az adatok. Vagyis akinek megy a pénz, az regisztrálja az azonosítókat a számlavezető bankjánál. 

Érdemes mielőbb megadni a bankunknak a másodlagos azonosítót vagy azonosítókat. Az azonnali fizetési rendszerben történő utalásokért nem számlázhatnak magasabb díjat a bankok, ugyanakkor van olyan bank, amely a másodlagos azonosító regisztrációjáért pénzt kér majd a jövőben. Most még ingyenesen megteszi, de jövőre már 2000 forintot kér majd érte a februárban közzétett díjtáblázat szerint

- emelte ki Trencsán Erika.

Money.hu