2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

A válság hatékony kezeléséhez az eurózónán kívüli országok támogatása is szükséges

Az Európai Bizottság által javasolt válságkezelő eszközökről esett szó az uniós pénzügyminiszterek legutóbbi videókonferenciás tanácskozásán - tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követően a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleményében.

  • A válság hatékony kezeléséhez az eurózónán kívüli országok támogatása is szükséges

A magyar tárcavezető elmondta: az Európai Unió egészének érdeke, hogy az euróövezeti országok részére biztosított hitelkereten túlmenően a nem eurózónához tartozó országok támogatására is kellő figyelmet fordítsanak. Válságkezelő eszközként az euróövezeti tagállamok részére rendelkezésre áll az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) rugalmassági eszköze - emlékeztetett Varga Mihály a közleményben.

Mint mondta: ezen eszköz mellett az Európai Uniónak olyan megoldásokat kell keresni, amelyek biztosítják a tagállamok közötti egyenlő bánásmódot. A magyar pénzügyminiszter elmondta: az eurózónán kívüli tagállamok számára rendelkezésre álló, úgynevezett fizetésimérleg-támogatás sem feltételrendszerében, sem nagyságrendjében nem vethető össze és nem mérhető az ESM adta lehetőségekhez, emellett felhasználása szigorú gazdasági kiigazító programmal is járna. Ezért az uniós pénzügyminiszterek már legutóbbi ülésükön is szorgalmazták, hogy a Bizottság tegyen javaslatot a hozzáférési feltételek minél rugalmasabbá tételére - írja a szaktárca.

Az ülésen egyéb válságkezelő eszközökről is szó esett, köztük az Európai Beruházási Bank (EIB) által tagállami viszontgaranciával létrehozandó COVID-19 garanciaalapról, amely az EIB elképzelése szerint mintegy 200 milliárd euró értékű kihelyezést hajtana végre az európai kkv-szektor számára. A pénzügyminiszterek véleményt cseréltek a gazdaság helyreállítását célzó elképzelésekről. Ezzel összefüggésben rámutattunk, hogy a kilábalás csak akkor lehet sikeres, ha Magyarország és a hozzá hasonló tagországok számára a gazdasági felzárkózásban egyedüli kiszámítható forrást jelentő kohéziós politika szerepe megfelelő hangsúlyt kap a következő uniós költségvetési keretben is - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!