2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A turizmus is pörgeti a magyar elektronikus fizetési piacot

Az elektronikus fizetés volumene ugrásszerűen nőtt, míg az infrastruktúra kismértékben bővült az április-júliusi időszakban. A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái alapján az év első három hónapjához hasonlóan ismét jelentős mértékben emelkedett a bel- és külföldi kártyás vásárlások száma és értéke is, amiben a turizmus élénkülése és az infláció is szerepet játszott.

  • A turizmus is pörgeti a magyar elektronikus fizetési piacot

 Negyedévről negyedévre 16 százalékkal, 2021 azonos időszakával összehasonlítva pedig 29 százalékkal nőtt április és július között a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított tranzakciók száma. A Magyar Nemzeti Bank 2022. második negyedévére vonatkozó statisztikái alapján a közel 364 millió belföldi kártyás vásárlás értéke átlépte a 3000 milliárd forintot, ami éves összehasonlításban 31 százalékos bővülést jelent.

Az elektronikus fizetési megoldások töretlen népszerűségéről árulkodik, hogy a kártyás tranzakciók kétszámjegyű növekedése mellett a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal kezdeményezett belföldi készpénzfelvételek darabszáma a tavalyi év azonos időszakához képest csupán 3, összege pedig csak 8 százalékkal emelkedett 2300 milliárd forintra.

A turizmus élénküléséről tanúskodik, hogy a hazai kibocsátású kártyákkal külföldön lebonyolított vásárlások darabszámában éves szinten 24 százalékos, de összegét tekintve még ennél is sokkal magasabb, 62 százalékos növekedést regisztráltak. A külföldi kibocsátású kártyákkal lebonyolított belföldi tranzakciók száma megnégyszereződött, míg összegük közel ötszörösére növekedett. A kirívó ugrást a határokon átívelő turizmus fellendülése mellett az orosz-ukrán konfliktus elől hazánkban menedéket kereső külföldi állampolgárok vásárlásai magyarázhatják.

A kártyaelfogadó helyek száma szintén tovább bővült: 2022. július végére már közel 150 ezer elfogadóhelyen több mint 230 ezer POS-terminál üzemelt.

„Az elfogadóhelyek és POS-terminálok számának növekedése arról tanúskodik, hogy a 2020 végén és 2021 elején megfigyelhető hirtelen bővülést – amit az elektronikus fizetés biztosítására vonatkozó törvényi előírás magyarázott – mára felváltotta az organikus gyarapodás. Ugyanakkor látható, hogy egyre több vásárló keresi azokat az üzleteket, ahol kártyával is fizethetnek, tehát az átalakuló fogyasztói igények a kereskedőket is alkalmazkodásra sarkallják” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Az OTP Csoport elektronikus fizetési megoldásai között már elérhető olyan alkalmazás is, amellyel a kereskedő POS-terminálként használhatja mobiltelefonját. A SimpleBusiness applikációt kezdő- vagy 30 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak javasolja az OTP Csoport. Magasabb árbevétel esetén a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését ajánlja a hitelintézet. A személyre szabott elektronikus fizetési megoldások mellett az OTP Bank már a tervezési folyamatokban is hathatós segítséget tud nyújtani POS-terminállal rendelkező partnereinek, hiszen a nemrég bevezetett OTP Smart Data szolgáltatás elemzési adatainak segítségével az offline kereskedők hatékonyabbá tehetik értékesítési és marketingtevékenységüket is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!