2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A palackozott víz drágulásától tartanak

Drágulhat a palackozott víz, ha a kormány betétdíjat vezet be a pillepalackokra – legalábbis a Magyar Ásványvíz Szövetség szerint. A környezetvédelmi államtitkár szombaton jelentette be: 30 forintos betétdíjat számolnának fel a petpalackokra. A tervek szerint így ezek nem a kukába, hanem a visszaváltó helyekre kerülnének, csökkentve ezzel a szemétlerakók telítettségét.

Évente hatvanezer petpalack kerül a kukába vagy a gyűjtők mellé. A kormány betétdíjat vezetne be a pillepalackokra, amelyet visszakapna a vásárló, amikor elvinné a palackot a beváltóhelyre. A javaslat szerint ezzel el lehetne érni, hogy 60 ezer tonna műanyag ne kerüljön a szemétbe, így nem 35 év alatt telítődnének a hulladéklerakók, hanem tíz évvel később.

„Ha van rajta betétdíj, mint ahogy Horvátországban vagy Ausztriában, senki nem dobja el a petpalackot. A kereskedőnek nincs többletköltsége vele, ahogy a forgalmazónak, a gyártónak és a lakosságnak sincsen. Abban a pillanatban, hogy megiszom a vizet vagy az üdítőitalt a petpalackból, és visszaadom, visszakapom a 30 forintomat” – fogalmazott Illés Zoltán.

Drágulás?

Az ásványvízszövetség szakembere attól tart, az új rendszer miatt drágul a palackozott víz. „Egész Európának az a gyakorlati tapasztalata, hogy a hulladékgyűjtésnek a legdrágább módja az egyutas betétdíj. Semmi értelme nincsen, hogy egy meglévő, jól működő, jól fejlődő rendszert ennél sokkal drágábbra cseréljenek ki – közölte a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára, Bikfalvi Istvánné. – Valamilyen visszaváltó rendszert kell telepíteni, működtetni kell, ez kerül sokba. Ennek a működtetését ki fogja állni? Sem a kereskedők, sem a palackozók, sem az állam nem akarja, de valakinek muszáj. Hogy fog ez működni? Emiatt lesznek kénytelenek az előállítók és a kereskedők is árat emelni, amit a fogyasztó fog megfizetni.”

Megelőzés

A környezetvédők támogatják az elképzelést, ám azt mondják, a legfontosabb az lenne, hogy ne palackozott vizet, hanem csapvizet igyunk. „A világ egyik legélhetőbb tájegységén élünk, ahol nagyon jó az ivóvízminőség, mégis a világon az elsők között vagyunk palackozottvíz-fogyasztásban. A tudatos vásárlással, megelőzéssel kell elsősorban foglalkozni – mondja az Öko-Pack Nonprofit Kft. pr- és marketingvezetője, Hankó Gergely. – A betétdíjjal lehet a legnagyobb mennyiségű csomagolóanyagot visszagyűjteni. Emellett párhuzamosan megpróbáljuk minimalizálni az egyutas csomagolóanyag használatát, újra kell tölteni a csomaglóanyagot, a tudatos vásárlás a legfontosabb.”

Jelenleg a petpalackok mindössze 20 százalékát hasznosítják újra Magyarországon, a többiből nehezen lebomló szemét lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!