2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

A palackozott víz drágulásától tartanak

Drágulhat a palackozott víz, ha a kormány betétdíjat vezet be a pillepalackokra – legalábbis a Magyar Ásványvíz Szövetség szerint. A környezetvédelmi államtitkár szombaton jelentette be: 30 forintos betétdíjat számolnának fel a petpalackokra. A tervek szerint így ezek nem a kukába, hanem a visszaváltó helyekre kerülnének, csökkentve ezzel a szemétlerakók telítettségét.

Évente hatvanezer petpalack kerül a kukába vagy a gyűjtők mellé. A kormány betétdíjat vezetne be a pillepalackokra, amelyet visszakapna a vásárló, amikor elvinné a palackot a beváltóhelyre. A javaslat szerint ezzel el lehetne érni, hogy 60 ezer tonna műanyag ne kerüljön a szemétbe, így nem 35 év alatt telítődnének a hulladéklerakók, hanem tíz évvel később.

„Ha van rajta betétdíj, mint ahogy Horvátországban vagy Ausztriában, senki nem dobja el a petpalackot. A kereskedőnek nincs többletköltsége vele, ahogy a forgalmazónak, a gyártónak és a lakosságnak sincsen. Abban a pillanatban, hogy megiszom a vizet vagy az üdítőitalt a petpalackból, és visszaadom, visszakapom a 30 forintomat” – fogalmazott Illés Zoltán.

Drágulás?

Az ásványvízszövetség szakembere attól tart, az új rendszer miatt drágul a palackozott víz. „Egész Európának az a gyakorlati tapasztalata, hogy a hulladékgyűjtésnek a legdrágább módja az egyutas betétdíj. Semmi értelme nincsen, hogy egy meglévő, jól működő, jól fejlődő rendszert ennél sokkal drágábbra cseréljenek ki – közölte a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára, Bikfalvi Istvánné. – Valamilyen visszaváltó rendszert kell telepíteni, működtetni kell, ez kerül sokba. Ennek a működtetését ki fogja állni? Sem a kereskedők, sem a palackozók, sem az állam nem akarja, de valakinek muszáj. Hogy fog ez működni? Emiatt lesznek kénytelenek az előállítók és a kereskedők is árat emelni, amit a fogyasztó fog megfizetni.”

Megelőzés

A környezetvédők támogatják az elképzelést, ám azt mondják, a legfontosabb az lenne, hogy ne palackozott vizet, hanem csapvizet igyunk. „A világ egyik legélhetőbb tájegységén élünk, ahol nagyon jó az ivóvízminőség, mégis a világon az elsők között vagyunk palackozottvíz-fogyasztásban. A tudatos vásárlással, megelőzéssel kell elsősorban foglalkozni – mondja az Öko-Pack Nonprofit Kft. pr- és marketingvezetője, Hankó Gergely. – A betétdíjjal lehet a legnagyobb mennyiségű csomagolóanyagot visszagyűjteni. Emellett párhuzamosan megpróbáljuk minimalizálni az egyutas csomagolóanyag használatát, újra kell tölteni a csomaglóanyagot, a tudatos vásárlás a legfontosabb.”

Jelenleg a petpalackok mindössze 20 százalékát hasznosítják újra Magyarországon, a többiből nehezen lebomló szemét lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!