2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 22:50

Gazdaság

A német gazdaságot már az EB se mentheti meg

A gyengélkedő német gazdaságot aligha menti meg a nyáron az országban rendezendő labdarúgó-Európa-bajnokság – derült ki a kölni gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft – IW) tanulmányából.

  • A német gazdaságot már az EB se mentheti meg

„A 2006-os focivébé tapasztalata azt mutatja, hogy a kiemelkedő sportesemények nem okoznak gazdasági tűzijátékot” – idézte a Reuters Michael Grömling professzort, az intézet makrogazdasági részlegének vezetőjét.

Sok német fogja ugyan arra használni az EB nyújtotta alkalmat, hogy új televíziót vásároljon, barátokkal nézze a meccseket otthon vagy szórakozóhelyeken, vagy eggyel több sört igyon meg szurkolás közben. 

Máshol azonban spórolni fognak: étterem helyett otthon étkeznek, moziba menés helyett tévéznek. Ennek eredményeképpen a fogyasztói költések nem fognak okvetlenül növekedni, csak áttolódnak máshová

– mondta.

Nem épül új infrastruktúra

Az EB ugyan kisebb gazdasági lökést adhat a mérkőzéseknek otthont adó tíz városnak, ez azonban az IW tanulmánya szerint nem fog magasabb bruttó hazai terméket eredményezni az év végén.

Igaz, hogy egyes stadionokba még áramlik majd némi pénz a korszerűsítési munkálatok formájában. „Új utak vagy más infrastruktúra azonban nem fog épülni, mint például a dél-afrikai világbajnokság esetében” – emlékeztetett Grömling. A tévéközvetítések díja is az UEFA-t gazdagítja.

A pszichológiai hatásokat azonban a professzor szerint nem szabad alábecsülni.

„Egy nagyszabású sportesemény feldobhatja a hangulatot, és javíthatja a házigazda ország imázsát” – mondta a szakértő. Egy sikeres Európa-bajnokság sport- és szervezési szempontból vonzóbbá teszi a helyszínt.

„Az imázs ápolása óriási nyereség, különösen a gyenge közvetlen befektetések hátterében” – vélekedett Grömling.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
Egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!