Az élelmiszerpazarlás, mint globális probléma
Az ételpazarlás problémájának súlyosságát jól mutatja, hogy az Európai Unió egy közös fenntarthatósági célt tűzött ki a károk csökkentésének érdekében: 2030-ig minden tagállamnak meg kell tennie bizonyos lépéseket azért, hogy az előállítás során 10 százalékkal, a fogyasztói oldalon pedig fejenként 30 százalékkal csökkentse az ételpazarlás mértékét.1Jó hír, hogy a közös célhoz a muncholók már most is hozzájárulnak, hiszen ahogyan a Fenntarthatósági Riportból is látható, összefogással jelentős mennyiségű felesleges hulladéktól és üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Földet.
Sok kicsi sokra megy
A Munch riportja rávilágít arra, hogy a legkisebbnek tűnő változás sem elhanyagolható, hiszen akár egy-egy csomag megvásárlásával is hozzájárulhatunk a közös sikerhez. Kiderül például, hogy Magyarországon több, mint 1700 tonna élelmiszert mentettek meg tavaly az ételmentők: ez a mennyiség nagyjából 3544 panelházban található liftet töltene meg a maximális teherbírás kihasználása mellett. Az üvegházhatású gázok terén sem elhanyagolható a közösség hatása, ugyanis közel 8500 tonna kibocsátását előztek meg a muncholók. Ez 43-szorosa annak a szén-dioxid mennyiségnek, amit a Margit-szigeten levő fák egy év alatt elnyelnek.
Dedikált oldal, hogy tisztában legyünk az ételek lábnyomával
A most megosztott adatok - bár 2024-re vonatkoznak - a cég több éves munkáját tükrözik. Fontosnak tartották, hogy minden részletet figyelembe véve, a lehető legpontosabb eredményeket hozzák nyilvánosságra, ezért minden csomagtípus sajátosságait szem előtt tartva számoltak, az átlagos csomagsúlyt és tartalmat figyelembe véve. Nem ugyanakkora környezeti lábnyoma van ugyanis egy zöldség-gyümölcs vagy egy desszert munchnak, így a számítás nem volt egyszerű. Tekintve, hogy a nem transzparens számítások és kommunikáció könnyen keltheti a greenwashing (zöldre mosás) gyanúját (akár megalapozottan), így a Munch a riportban röviden azt is ismerteti, hogy milyen módszerrel kapták meg a bemutatott eredményeket.
A transzparens számolásban az ételmentő közösség is segített
Az ételmentő közösség kiemelten fontos a Munch számára. Amellett, hogy a megspórolt szén-dioxid kibocsátás és a megmentett élelmiszermennyiség sem lehetne ilyen magas az elkötelezett muncholók nélkül, a Munch figyelmet fordít arra is, hogy a missziójuk által az emberek kapcsolódhassanak egymással. A több, mint 200 ezer főt számláló ételmentő Facebook csoportokban a tagok tapasztalatot cserélhetnek, beszélgethetnek, ezáltal a fenntarthatóság iránti elköteleződésük is nő. A Fenntarthatósági Riportban kiemelik, hogy a számítások sem lehetnének ennyire pontosak az ételmentők hozzájárulása nélkül, ugyanis a csomagok átlagos tartalmának és súlyának meghatározásához a Facebookon megosztott munch fotókat használták.
Kiadó: Munch Europe Kft.
Forrás: MTI
Fotó: Canva