2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A magyar gazdaságnak fájni fog az orosz tilalom

Elismerte a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, hogy a magyar piac túl kicsi ahhoz, hogy felvegye az orosz importtilalom elrendelése miatt kialakuló mezőgazdasági árufelesleget. Nagy István azt mondta, a magyar áruknak a szaktárca olyan országokban vagy olyan országokon keresztül keres piacot, amelyeket az orosz büntetőintézkedések nem érintenek. Oroszország csütörtökön hirdetett egy évig tartó bojkottot az Európai Unióból származó agrártermékekre.

A húsipari szállításokat az oroszok már májusban leállították. Az importtilalom érzékenyen érintette a patinás pápai feldolgozót. Bővebben>>>

A szentesi Hungerit Zrt.-t is sújtotta a májusi embargó, a baromfi-feldolgozó 3000-3500 tonna árut szállított évente Oroszországba. A cég vezetője az internetről tudta meg, hogy a moszkvai vezetés csütörtökön kiterjesztette az importtilalmat más mezőgazdasági termékekre is. „Le lettek gyártva megrendelésre orosz tasakban, orosz címkével az áruk, és ezt most vagy át kell csomagolni, ha el akarjuk adni, vagy várunk egy darabig vele” – mondta Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója.

A Hungerit vezetője szerint az orosz bojkott visszaüthet. „Bizonyos termékeket, ilyen a kacsa, a liba, sehonnan nem tudják beszerezni. Oroszországban a nagyáruházak szerintem hiányolni fogják, hogy nem lesz ilyen termék, és ők lesznek valamilyen nyomással a Putyin úr felé, hogy engedjenek be árut, mert nekik ez bevételben is nagyon nagy kiesés. Az orosz áruházláncok körülbelül 8000 tonna kacsát adtak el” – mondta Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Létszámleépítés és árcsökkenés 
Olcsóbb lesz az élelmiszer, de szakértők szerint komoly létszámleépítésre kell számítani az orosz importtilalom miatt az agrárágazatban. Bővebben>>>


Az áruhiány napokon belül jelentkezhet Oroszországban, amely a világ ötödik legnagyobb élelmiszer-importőre. Ezt már a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–orosz tagozatának tanácskozásán mondta az egyik résztvevő. „Miután letiltották a holland sajt bevitelét, a lengyel tejterméket és a gyümölcsöt, ezért szerezzek nekik szerb kamarai papírral, szerb árut. Ez volt a kérésük. De azonnal! Mert holnapután már nem lesz a boltjukban mit árulniuk” – mondta Koleszár Ferenc, a Kolprod Kft. ügyvezető igazgatója.

Ha az oroszok Dél-Amerikából pótolni tudják a kieső uniós importot, a magyar cégeknek évekig tarthat az orosz piac visszaszerzése az egyik hazai ágrár-érdekképviselet főtitkára szerint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke attól tart, hogy a piacvesztés túltermelési válságot okoz az Európai Unióban, a megnövekedett kínálat pedig lenyomja majd az árakat. „Úgy vélem, hogy lehet számítani valamilyen szintű árcsökkenésre, ennek a mértékét nehéz most megjósolni. Ugyanakkor a magyar fogyasztók most nagyon nagyot tudnak segíteni a magyar termelőknek, hogyha egy ilyen dömpingpiaci szituációban a magyar termékeket keresik és a magyar termékeket vásárolják, akkor mondjuk lehetőséghez jut majd a magyar termelő, és tán meg tudjuk kímélni őket a csődtől” – mondta Győrffy Balázs.


Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke azt mondja: elbocsátásokról csak végső esetben lehet szó. „Számolnunk kell azzal, hogy noha a magyar közvetlen hatás nem vészes, a közvetett hatás az lehet problematikus, ugyanis az Európai Unióba beszoruló termékek, amelyek eddig az orosz piacra mentek ki, ezek a termékek nyomhatják az európai piacot addig, amíg alternatív elhelyezési lehetőséget nem sikerül találni” – fogalmazott Éder Tamás.

Búzából és almából is több termett a hazai szükségletnél – említette meg a Földművelődési Minisztérium parlamenti államtitkára. „Nem elég önmagában a belföldi piac. Azt remélem, hogy mindazon országok, akik nem érintettek direktben az orosz embargóval kapcsolatosan, azokon keresztül, azokkal együttműködve a magyar áru is megfelelő mértékben piacra helyezhető” – mondta Nagy István.

Az Európai Bizottság négyszázmillió eurót – átszámítva – százhuszonötmilliárd forintot fordíthat az uniós mezőgazdasági termelők kárainak enyhítésére – közölte az Európai Unió kereskedelmi biztosa.

Az Univer is nagy veszteséggel számol

Körülbelül 400-500 millió forintos veszteséggel számol a kecskeméti Univer az orosz embargó miatt. A bébiételeket, önteteket és szószokat exportáló cég két éve készül az orosz piacra, 2015-ben kezdték volna meg tevékenységüket. A cég vezérigazgató-helyettese a Hír Televíziónak azt mondta, ha az uniós országokat érintő export tilalom a bejelentett egy évnél tovább tart, a vállalkozás vesztesége is nagyobb lesz.

– Nagyságrendileg az első évre, 2015-re 400-500 millió forintos piacban gondolkodtunk. Hiszen ez az induló év, és ezt természetesen a piacra való betörésünkkel folyamatosan többletárbevétel-kiesést fog jelenteni, hiszen ahogy a piacon megismerhették volna a termékeinket – feltételes módban mondom –, az most nem tud megvalósulni. Tehát most azt mondom, hogy indulásként egy 400-500 millió forint kiesés lehetséges, ha az embargó hosszú távon megmarad, és a piac fejlődésével párhuzamosan ez az érték évről évre akár növekedhet is – mondta Tóth-Csanádi Zita.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!