2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

„Most már a topligában játszunk”

Stabil kilátással megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-besorolását a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött, péntek éjjel ismertetett elemzésében kiemelte, hogy a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátásai továbbra is erőteljesek. A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék idén 4,3 százalékkal, 2019-ben pedig 3,4 százalékkal nő.

  • „Most már a topligában játszunk”

Utoljára minősítette Magyarországot idén a Moody's, ami azt jelenti, hogy idén már nem kerül ki a stabil kilátással megerősített BAA3 szintű befektetési ajánlású államadósság-besorolásból. A Moody's elemzésében kiemelte, hogy a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátásai továbbra is erőteljesek. A cég előrejelzése szerint a GDP az idén 4,3 százalékkal, 2019-ben pedig 3,4 százalékkal nő.

„A legfontosabb Magyarország számára az, hogy mind a három nagy minősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában vagyunk, vagyis most már a topligában játszunk a nemzetközi pénzpiacon. A magyar gazdaság, akár reáloldalról nézzük, akár pedig pénzpiaci oldalról nézzük, pénzügyi oldalról nézzük, nagyon jó pozícióban van, és a kilátások is alapvetően jók. Elég rápillantani a gazdasági növekedési számainkra. Magyarországon ma minden a könyvek szerint alakul, tehát egyensúly van és gazdasági növekedés. Éppen ezért vártuk volna el a Moody's-tól is, hogy a pozíciónkat föntebb sorolja” – nyilatkozta Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese.

 

 

A besorolás továbbra is befektetésre ajánlott kategóriát jelez.

„Több hitelminősítő esetében is van esély rá, hogy felminősítik az országot, hiszen kettőnél is pozitív kilátáson van Magyarország. Valahol a nyár folyamán, ősz elején jöhetnek ezek a felminősítések. A Moody's esetén még nem nagyon lehet arra számítani, hogy ez a javítás megtörténjen, ők úgy látják, hogy ahhoz elég sokat kellene csökkennie az államadósság mértékének” – nyilatkozta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. 

A hitelminősítő szerint ugyanakkor adósminőségi erősségnek számít, hogy a kormány törekszik arra,hogy az államháztartás hiánya a hazai össztermék 3 százaléka alatt maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!