2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

A lakosság eladósodását akarják megelőzni

Néhány banknál visszafoghatja a hitelezést a jegybanki szigorítás, de jelentősebb hatásra nem számítanak az elemzők. A Magyar Nemzeti Bank a lakosság eladósodását szeretné megfékezni a szabályozással, a jegybank igazgatója a Hír TV-nek azt mondta: folyamatosan figyelik az adatokat, szükség esetén pedig beavatkoznak.

Ha valaki a jövőben például egy 25 millió forintért meghirdetett családi házat hitelre szeretne megvásárolni, maximum 20 millió forint jelzáloghitelt vehet fel. A Magyar Nemzeti Bank új rendelete alapján ugyanis a felvehető kölcsön nem lehet magasabb a fedezet értékének 80 százalékánál. Az MNB a törlesztőrészletet is szabályozza. 400 ezer forintos fizetésig a nettó jövedelem maximum fele, 400 ezer felett pedig a 60 százaléka lehet a havi törlesztő.

„Ha veszünk egy átlagos családot, ahol mindkét felnőtt kereső átlagosan 150 ezer forintos jövedelemmel bír, azaz a teljes család 300 ezer forintot keres havonta, akkor ennek a jövedelemnek a fele 150 ezer forint fordítható hiteltörlesztésre” – magyarázta a Bankmonitor elemzője.

Az új rendelet minden, 200 ezer forintnál magasabb hitelre érvényes. A Bankmonitor elemzője szerint az új szabály nem befolyásolja jelentősen a hitelezést. „A bankok jelentős része úgy gondolja, hogy a lakáshitelezést nem fogja visszafogni az új szabályozás. Míg egy kis részük úgy gondolja, hogy ő korábban bátrabban hitelezett, ezért bizonyos szabályokat újra kell húzni, náluk lehet bizonyos fékező hatása az újonnan életbe lépett szabályozásnak” – véli Sándorfi Balázs.

Az új szabállyal a nemzeti banknak arra is lehetősége van, hogy ha elszalad a hitelezés, szigorítsa a feltételeket. „Alapvetően azért volt rá szükség, hogy a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan megakadályozzuk azt, hogy újabb hitelbuborék alakuljon ki Magyarországon, vagyis túlzott hitelkiáramlás valósuljon meg, amely később az adósoknak és a bankrendszernek egyaránt problémát okoz” – nyilatkozta Szombati Anikó, az MNB makroprudenciális igazgatója.

Az új rendelet alapján a jövőben csak az adósok legális, adózott jövedelmét lehet figyelembe venni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!