2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gazdaság

A lakástakarékok nem egyeznek a kormány otthonteremtési terveivel

Kivételes eljárásban, összevont vitában tárgyalta az Országgyűlés azt a hétfőn benyújtott törvénymódosítást, ami megvonná a lakástakarékpénztárak állami támogatását. A javaslatot előterjesztő fideszes Bánki Erik érvelése szerint azért módosítanak, mert a közvetítő cégek túl magas profitot értek el, az ügyfelek pedig a pénzt gyakran nem lakásvásárlásra költötték, ez pedig nem egyezik a kormány otthonteremtési terveivel. A szocialisták úgy látják hogy egy jól működő rendszert számolnának fel, a Jobbik szerint ez magyarok tízezreit érinti hátrányosan.

  • A lakástakarékok nem egyeznek a kormány otthonteremtési terveivel

1997-ben kezdte meg működését az ügyfelek lakáscélú megtakarításaira 30 százalékos állami támogatást adó lakástakarékpénztári rendszer. A pénz kezdetben szabad felhasználású volt, később szigorították, hogy csak lakáscélra lehet elkölteni. Lakáshitel-törlesztésre, felújításra, de bővítésre is igénybe vehető volt az összegyűlt összeg, illetve a mellette felvehető hitel.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint azonban a rendszer túl sokba kerül és nem szolgálja a kormány otthonteremtési szándékait, mert a pénzt gyakran nem lakásvásárlásra költötték, a közvetítő cégek pedig túl sok jutalékot könyvelhettek el az állami támogatás közvetítésével.

„2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató mintegy 60 milliárd forintnyi extraprofitra tett szert. Nagyrészt éppen azoktól a magyar családoktól vette el, akik ezeket a lakástakarékossági formákat választották. Hiszen tudjuk az elemzések alapján, hogy jelentős, 20-60 ezer forintos szerződéskötési díjat és az átlagnál magasabb számlavezetési díjat kértek el” – mondta Bánki Erik.

A törvénymódosítás hatályba lépése előtt megkötött szerződéseket az állami támogatás megszüntetése nem érinti.

A szocialisták szerint egy jól működő rendszert szüntetnek meg.

„A legszélesebb köröket érintette és legszélesebb körben felhasználható volt, ha barmi aggályuk volt a rendszer működése kapcsán, akkor erről kellett volna vitatkozni, nem arról, hogy diktátummal szétverjék ezt a rendszert” – mondta Varga László, MSZP-s képviselő.

A Jobbik szerint a kormány a lakástakarékok felszámolásával magyarok tízezreibe rúg bele.

„Egy demográfiai tél közepén ilyen szinten belebabrálni életkezdési támogatásokba, lehetőségekbe ez nemcsak barbárság, hanem ez történelmi bűn, amit a történelem számon fog kérni Önökön. Ha valakinek nincs gyermeke, de van öngondoskodási szándéka, azt kutya kötelessége támogatni ebben” – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt képviselője.

Szakértők szerint az öngondoskodásra és takarékoskodásra épülő lakáskasszáknak jelenleg nincs alternatívájuk – az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás hiányában azt már nem sokan fogják igénybe venni.

Kígyózó sorok

A lakástakarékok állami megszüntetésének hírére szerződés-kötési roham indult – a reggeli nyitás után sorokban álltak az emberek.

Új lehetőség után kell nézniük

A lakástakarékpénztári szektor az állami támogatás kivezetésével nem szűnik meg, de új lehetőségek után kell nézniük az ezzel foglalkozó cégeknek – erről beszélt a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója egy budapesti konferencián. Tátrai Bernadett elmondta, ma mintegy másfél millió szerződés van a piacon, ami azt jelenti, hogy nagyjából 2-3 millió ember élet- és lakhatási körülményein javít a rendszer. Hozzátette: az állami támogatás ugyan 60-70 milliárd forint kiadást jelentett az államkasszának, de a lakástakarékok 110 milliárd forintnyi bevételt is generálnak a gazdaságnak, tehát a büdzsé profittal zárt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!