2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

A közutakon hajtotta be a tartozásokat a NAV

Csaknem 300 millió forintot hajtott be a Nemzeti Adó és Vámhivatal, amióta közúti ellenőrzés során is vizsgálhatják a fuvarozó cégek esetleges adótartozásait. A pénzügyőrök az árut és a kamiont is lefoglalhatják, ha a szállítmányozónak vagy a címzettnek tartozása van. A tapasztalatok szerint azonban sokan ezt nem várják meg, hanem inkább a helyszínen fizetnek.

Egy kamiont például azért állították félre az ártándi határátkelőhelyen, mert kiderült, hogy a fuvarozó cégnek adótartozása van. „A főnök úr azt mondta, hogy van valami minimális adótartozás, hogy mi lesz tovább, nem tudom” – mondta a kamion sofőrje. A NAV központi ügyeletén megerősítették, hogy tartozik a cég. Ezt közölték a sofőrrel is.

A vállalkozás több mint 280 ezer forinttal tartozik az adóhatóságnak. A sofőr emiatt felhívta a főnökét, aki azt ígérte, hogy elviszi a határra a pénzt, és inkább fizet, hogy a kamion folytathassa útját.

Január óta gyakran előfordul ilyen eset. Az adósok nagy része általában a határon kifizeti a tartozást. „Akár néhány ezer forintról is beszélhetünk vagy több millió forintról is. A tapasztalatok azt mutatják, ha kisebb összeggel tartoznak az ügyfelek akkor azt többnyire a helyszínen azonnal kifizetik és rendezik. Ez is azt mutatja, hogy korábban nem igazán foglalkoztak ezzel, de most már rá vannak kényszerítve, akkor befizetik” – mondta Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivő.


Amennyiben valaki a helyszínen nem tudja rendezni az adótartozását, a pénzügyőrök lefoglalhatják az árut és a kocsit is. Az év eleje óta van lehetőségük a NAV munkatársainak akár közúti ellenőrzéskor is az adósokkal szemben foglalást végrehajtani. A járműre pedig elidegenítési korlátozást vezethetnek be. „Amennyiben később rendezi a tartozást, feloldjuk ezt a korlátozást. Amennyiben nem rendezi, abban az esetben végrehajtásra kerül sor és értékesítésre, elárverezzük a gépjárművet” – közölte Szabó János, a NAV főosztályvezetője.

Az ellenőrzések március elsején kezdődtek. Azóta a NAV országosan összesen 124 esetben több mint 227 millió forintot hajtott be ingóságok lefoglalásából. 256 esetben pedig önként fizettek meg az adósok mintegy 70 millió forintot az államnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!