2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Bayer show 00:05

Gazdaság

A kertészet kiemelt támogatásával teremtenének új munkahelyeket

Csaknem 12 milliárd forint uniós forrást biztosít a kormány a 2014-től kezdődő uniós ciklusban a mezőgazdaság fejlesztésére. A kertészetet kiemelt területnek fogják tekinteni, a nekik nyújtott támogatás a kormány reményei szerint újabb munkahelyeket teremt majd.

Egy Csongrád megyei gazdaságban százmillió palántát nevelnek évente, a cég exportra is termel. A rekeszes technológiának köszönhetően a palánták a szokottnál gyorsabban fejlődnek. „Minden kocka el van vágva, külön ki lehet venni a rekeszből, a gyökerek nem sérülnek, tehát maga az ültetés után a növény startja sokkal gyorsabb, mint más technológiákkal. Ezzel nyilván koraiságot lehet nyerni, illetve hát a növénynek a stressz lényegesen kevesebb lesz” – mondta Dobos Ferenc, a Grown Group Palántanevelő Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban több mint 12 milliárd forint jut közösségi forrásból mezőgazdasági fejlesztésre, a kormány a kertészetet kiemelt területnek tekinti – mondta a vidékfejlesztési államtitkár. „Amennyiben mi a lengyelekkel szeretnénk versenyezni, akár az orosz, akár az uniós piacokon, azokat a fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt időszakban nem hajtottunk végre – és azért nem tudtunk végrehajtani, mert az európai uniós forrásokat nem ebbe az irányba határozták meg az előző kormányok –, azokat mindenképpen végre kell hajtanunk” – szögezte le Budai Gyula.


A Nemzeti Bank gazdasági növekedést serkentő, kedvezményes hitelprogramjában ma már az őstermelők és a családi gazdaságok is részt vehetnek. „Nagyon jó ötlet a két és fél százalékos hitel, ha e mellé be tudna érkezni egy uniós támogatás 40-50-60 százalékos intenzitású pályázati rendszerben, akkor tudna ez igazán nagyot szólni. Mert még megvan az a termelői bázis, vagy az a társadalmi alap, aki még igenis tudna erre fogékony lenni” – vélekedett Nemes Nagy János zöldségtermelő.

A kézi munkát igénylő kertészet támogatása munkahelyek ezreit teremtheti meg a kormány reményei szerint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!