2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:15

Gazdaság

"A hazai termelést is meg kell védenünk"

Még 24-én is ellenőrzi a nagyáruházak halpultjait az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal. A hatóság a beszerzési ár alatti értékesítést szorítaná vissza a magyar termelők védelmében. A Távol-Keletről importált pangáziuszra külön figyelnek az ellenőrök, mert a takarmánnyal antibiotikum és nehézfém is kerülhet a halba.

Hosszú sorokban állnak a vevők a halasboltokban. Magyarországon rendkívül alacsony a halfogyasztás, ennek a nagy része karácsonykor fogy – mondta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy ilyenkor mindkét boltjuk hosszabbított nyitvatartással üzemel, aránylag nagy mennyiségű hallal állnak mindenkinek a rendelkezésére.

Van olyan élelmiszerüzlet, ahol 300 kiló halat adnak el naponta karácsonykor. Annyit, mint máskor egy hónap alatt. A legtöbben pontyot és kárászt vesznek, a tengeri halakat a vásárlók 5-10 százaléka választja.

– A halak ára gyakorlatilag a múlt évi karácsonyi árszinttel megegyezik, a többi húsféleség ára pedig folyamatosan emelkedett – közölte a CBA kommunikációs igazgatója. Így hát árelőny is mindenképpen a hal mellett szól – tett hozzá Fodor Attila.

Halboltokban, csarnokokban az élő ponty kilónkénti ára 800 és 1000 forint között mozog. Az üzletláncok egy része ennél olcsóbban kínálja, vevőcsalogatónak használva a halat. A nagyáruházak karácsonyi árszabását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi.

– A hazai termelést is meg kell védenünk, hiszen ha a hazai termelői ár alá kerül a hal értékesítési ára, akkor képtelen lesz eladni a hazai termelő a halat – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár, hozzátéve: ezáltal, adott esetben, csődbe is mehet és onnantól kezdve viszont a hal ára egy idő után pedig az egekbe szökik.

A vidékfejlesztési miniszter utasítására a Távol-Keletről importált pangasiusra, azaz cápaharcsára a hatóság fokozottan figyel. Bognár Lajos közlése szerint a pangasius esetében az a legnagyobb probléma, hogy nem ismert a halak esetében a takarmányozásuk. A takarmánnyal nagyon sok elem, nehézfém, antibiotikum kerülhet bele. Ha egészségre káros anyagot találnak a halhúsban, a terméket azonnal kivonják forgalomból, a kereskedő pedig bírságra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre

A forint árfolyama csütörtök reggelre alig változott az euróval és a svájci frankkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, a dollár ellenében viszont 0,3 százalékkal erősödött.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!