2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

A gázárak növekedésére figyelmeztet a Nemzetközi Energia Ügynökség

A kínai kereslet kiszámíthatatlan megugrása miatt rekordmagasra nőhet a földgáz ára - figyelmeztetett a földgázpiacról szóló, kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

  • A gázárak növekedésére figyelmeztet a Nemzetközi Energia Ügynökség

Jóllehet a földgáz ára az elmúlt hónapokban érezhetően visszaesett, félő, hogy ez nem sokáig marad így: Kína - a világ legnagyobb fölgázimportőre - fölgáz iránti kereslete a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások eltörlése után váratlan mértékben ugrott meg.

Az IEA legoptimistább forgatókönyvében is a cseppfolyósított földgáz (LNG) kínai keresletének 35 százalékos növekedésével számol, ami szoros versenyt idézne elő a nemzetközi energiapiacon. Ezzel a gázárak hamar a múlt nyáron tapasztalt "tarthatatlan" szintre növekednének, ami - figyelmeztet az ügynökség - leginkább az európai fogyasztókat érintené.

"A globális gázpiacok számára példátlan volt a tavalyi nyár" - ismerte el Szadamori Keiszuke, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója. Mint azt a jelentésben megfogalmazta, a gázárak elkezdtek elviselhető szintre visszaállni, különösen Európában, ahol az enyhe tél, és így a kereslet megcsappanása is hozzájárult "a piac lehűléséhez". "Kína 2023 nagy kérdőjele" - tette hozzá az igazgató.

Annak ellenére, hogy a múlt évben nőtt az LNG kereslete, a kínálat mindössze 5,5 százalékkal nőtt - emeli ki az IEA. Az építkezési költségek és a folyamatosan zajló tárgyalások miatt lelassultak a beruházások, noha több olyan projekt is van, főleg Észak-Amerikában és Katarban, amelyek már közel járnak a beruházásokról szóló egyeztetések lezárásához.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

Orbán Viktor: A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

Brüsszel tisztességtelenül járt el a magyar és az uniós gazdákkal szemben, amikor egyre szigorúbb szabályokkal növelte a termelők költségeit, és közben versenyre kényszerítette őket olyan, a közösségen kívüli termelőkkel, akikkel szemben semmilyen elvárást nem támasztott – mondta az agrárgazdasági kamara lapjának, a NAKlapnak adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!