2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

A Fidesz elutasítja az EU-s elképzelést, szuverenitási kérdésnek tekintik

Szuverenitási kérdésnek tekinti az általános forgalmi adó szintjét a Fidesz, ezért elutasítják azt az európai uniós elképzelést, amely 25 százalékban maximálná az áfát. Az Európai Parlament a héten fogadta el az erről szóló határozatot – végleges döntést azonban az Európai Tanács hoz.

  • A Fidesz elutasítja az EU-s elképzelést, szuverenitási kérdésnek tekintik

Az Európai Unióban rekorder, de világszinten is a top 5-ben szerepel Magyarország a legmagasabb áfakulcsú országok között. Az egykulcsossá tett személyi jövedelemadó mellett a 27 százalékra emelt áfa az egyik kulcseleme volt a Fidesz 2010-es kormányra kerülése utáni adóreformoknak.

Az Európai Bizottság javaslata – melyre a héten az Európai Parlament is nagy többséggel rábólintott – az áfacsökkentésére kötelezné Magyarországot, eszerint a tagállamokban sehol nem lehetne 25 százaléknál magasabb az általános forgalmi adó. Bár az elmúlt években több országban is áfaemelésről, a korlátozás gyakorlatilag csak Magyarországot érintetné, a forgalmi adó legmagasabb kulcsa ugyanis sehol máshol nem haladja meg a 25 százalékot. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint több százmilliárd forinttól esne el a központi költségvetés, ha csökkenteni kellene az áfát.

„A magyar adópolitika elsősorban a fogyasztást terhelő adókra, és így elsősorban az áfára lett kihegyezve. A 27 százalékos áfa fedezi egyébként azokat az adócsökkentéseket amiket az elmúlt években a kormányzat, illetve a jogalkotó Magyarországon bevezetett. Ennek köszönhető, hogy 15 százalék a személyi jövedelem adó mértéke, illetve 9 százalék a társasági adó mértéke, ami Európában egyébként egyedülállóan alacsony” – mutatott rá Farkas Gábor, a PWC adótanácsi üzletágának igazgatója.

A javaslat jelentéstevője az Európai Parlamentben az MSZP-s Szanyi Tibor volt, aki szerint a kieső bevételt az áfacsalók visszaszorításával lehetne pótolni, más részről a politikus szerint amúgy is igazságtalan a magas áfa, hiszen az a szegényebb fogyasztókat sújtja leginkább.

„A mi olvasatunkban ez az igazi családtámogatás, mindenféle kalkulációkat olvastam már én magam is a sajtóban, ez családonként akár több tízezer forintos megtakarítást jelent. Ez alól kár lenne elugrania a kormánynak, és meg tudják oldani úgy, hogy csak a csalás visszafogásából gyakorlatilag pénzénél lehet, tulajdonképpen mindenki” – fejtette ki a szocialista politikus.

A Fidesz EP-képviselői tartózkodtak a szavazáson, és közleményben jelezték, hogy nem támogatják a javaslatot, mivel az veszélybe sodorná Magyarország adóelőnyét a többi közt a cégekre kivetett társasági adó terén.

„Ha Magyarországtól elveszik azokat a nemzeti hatáskörben meghozható döntéseket, ami, a többi között, az adót, a bért jelenti, akkor a magyar versenyképesség csorbulni fog, és erről szól az egész. Tehát Magyarországon adópolitikai kérdésekben, bérpolitikai kérdésekben Budapesten kell meghoznunk a döntéseket” – mondta Németh Szilárd, fideszes országgyűlési képviselő.

A javaslatot az Európai Parlament után a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsnak kell jóváhagynia, ám ott a téma legkorábban jövőre kerülhet napirendre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Vészhelyzet az Északi Áramlat 2 vezetékénél

Vészhelyzet az Északi Áramlat 2 vezetékénél

Vészhelyzetet hirdettek az Északi Áramlat 2 egyik tengeri vonalán. Az üzemeltető hirtelen nyomáscsökkenést érzékelt, ami miatt a német, a dán, a svéd, a finn és az orosz partiőrséget is riasztották.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!