2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Gazdaság

A Fidesz elutasítja az EU-s elképzelést, szuverenitási kérdésnek tekintik

Szuverenitási kérdésnek tekinti az általános forgalmi adó szintjét a Fidesz, ezért elutasítják azt az európai uniós elképzelést, amely 25 százalékban maximálná az áfát. Az Európai Parlament a héten fogadta el az erről szóló határozatot – végleges döntést azonban az Európai Tanács hoz.

  • A Fidesz elutasítja az EU-s elképzelést, szuverenitási kérdésnek tekintik

Az Európai Unióban rekorder, de világszinten is a top 5-ben szerepel Magyarország a legmagasabb áfakulcsú országok között. Az egykulcsossá tett személyi jövedelemadó mellett a 27 százalékra emelt áfa az egyik kulcseleme volt a Fidesz 2010-es kormányra kerülése utáni adóreformoknak.

Az Európai Bizottság javaslata – melyre a héten az Európai Parlament is nagy többséggel rábólintott – az áfacsökkentésére kötelezné Magyarországot, eszerint a tagállamokban sehol nem lehetne 25 százaléknál magasabb az általános forgalmi adó. Bár az elmúlt években több országban is áfaemelésről, a korlátozás gyakorlatilag csak Magyarországot érintetné, a forgalmi adó legmagasabb kulcsa ugyanis sehol máshol nem haladja meg a 25 százalékot. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint több százmilliárd forinttól esne el a központi költségvetés, ha csökkenteni kellene az áfát.

„A magyar adópolitika elsősorban a fogyasztást terhelő adókra, és így elsősorban az áfára lett kihegyezve. A 27 százalékos áfa fedezi egyébként azokat az adócsökkentéseket amiket az elmúlt években a kormányzat, illetve a jogalkotó Magyarországon bevezetett. Ennek köszönhető, hogy 15 százalék a személyi jövedelem adó mértéke, illetve 9 százalék a társasági adó mértéke, ami Európában egyébként egyedülállóan alacsony” – mutatott rá Farkas Gábor, a PWC adótanácsi üzletágának igazgatója.

A javaslat jelentéstevője az Európai Parlamentben az MSZP-s Szanyi Tibor volt, aki szerint a kieső bevételt az áfacsalók visszaszorításával lehetne pótolni, más részről a politikus szerint amúgy is igazságtalan a magas áfa, hiszen az a szegényebb fogyasztókat sújtja leginkább.

„A mi olvasatunkban ez az igazi családtámogatás, mindenféle kalkulációkat olvastam már én magam is a sajtóban, ez családonként akár több tízezer forintos megtakarítást jelent. Ez alól kár lenne elugrania a kormánynak, és meg tudják oldani úgy, hogy csak a csalás visszafogásából gyakorlatilag pénzénél lehet, tulajdonképpen mindenki” – fejtette ki a szocialista politikus.

A Fidesz EP-képviselői tartózkodtak a szavazáson, és közleményben jelezték, hogy nem támogatják a javaslatot, mivel az veszélybe sodorná Magyarország adóelőnyét a többi közt a cégekre kivetett társasági adó terén.

„Ha Magyarországtól elveszik azokat a nemzeti hatáskörben meghozható döntéseket, ami, a többi között, az adót, a bért jelenti, akkor a magyar versenyképesség csorbulni fog, és erről szól az egész. Tehát Magyarországon adópolitikai kérdésekben, bérpolitikai kérdésekben Budapesten kell meghoznunk a döntéseket” – mondta Németh Szilárd, fideszes országgyűlési képviselő.

A javaslatot az Európai Parlament után a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsnak kell jóváhagynia, ám ott a téma legkorábban jövőre kerülhet napirendre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!