2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

A Fidesz elutasítja az EU-s elképzelést, szuverenitási kérdésnek tekintik

Szuverenitási kérdésnek tekinti az általános forgalmi adó szintjét a Fidesz, ezért elutasítják azt az európai uniós elképzelést, amely 25 százalékban maximálná az áfát. Az Európai Parlament a héten fogadta el az erről szóló határozatot – végleges döntést azonban az Európai Tanács hoz.

  • A Fidesz elutasítja az EU-s elképzelést, szuverenitási kérdésnek tekintik

Az Európai Unióban rekorder, de világszinten is a top 5-ben szerepel Magyarország a legmagasabb áfakulcsú országok között. Az egykulcsossá tett személyi jövedelemadó mellett a 27 százalékra emelt áfa az egyik kulcseleme volt a Fidesz 2010-es kormányra kerülése utáni adóreformoknak.

Az Európai Bizottság javaslata – melyre a héten az Európai Parlament is nagy többséggel rábólintott – az áfacsökkentésére kötelezné Magyarországot, eszerint a tagállamokban sehol nem lehetne 25 százaléknál magasabb az általános forgalmi adó. Bár az elmúlt években több országban is áfaemelésről, a korlátozás gyakorlatilag csak Magyarországot érintetné, a forgalmi adó legmagasabb kulcsa ugyanis sehol máshol nem haladja meg a 25 százalékot. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint több százmilliárd forinttól esne el a központi költségvetés, ha csökkenteni kellene az áfát.

„A magyar adópolitika elsősorban a fogyasztást terhelő adókra, és így elsősorban az áfára lett kihegyezve. A 27 százalékos áfa fedezi egyébként azokat az adócsökkentéseket amiket az elmúlt években a kormányzat, illetve a jogalkotó Magyarországon bevezetett. Ennek köszönhető, hogy 15 százalék a személyi jövedelem adó mértéke, illetve 9 százalék a társasági adó mértéke, ami Európában egyébként egyedülállóan alacsony” – mutatott rá Farkas Gábor, a PWC adótanácsi üzletágának igazgatója.

A javaslat jelentéstevője az Európai Parlamentben az MSZP-s Szanyi Tibor volt, aki szerint a kieső bevételt az áfacsalók visszaszorításával lehetne pótolni, más részről a politikus szerint amúgy is igazságtalan a magas áfa, hiszen az a szegényebb fogyasztókat sújtja leginkább.

„A mi olvasatunkban ez az igazi családtámogatás, mindenféle kalkulációkat olvastam már én magam is a sajtóban, ez családonként akár több tízezer forintos megtakarítást jelent. Ez alól kár lenne elugrania a kormánynak, és meg tudják oldani úgy, hogy csak a csalás visszafogásából gyakorlatilag pénzénél lehet, tulajdonképpen mindenki” – fejtette ki a szocialista politikus.

A Fidesz EP-képviselői tartózkodtak a szavazáson, és közleményben jelezték, hogy nem támogatják a javaslatot, mivel az veszélybe sodorná Magyarország adóelőnyét a többi közt a cégekre kivetett társasági adó terén.

„Ha Magyarországtól elveszik azokat a nemzeti hatáskörben meghozható döntéseket, ami, a többi között, az adót, a bért jelenti, akkor a magyar versenyképesség csorbulni fog, és erről szól az egész. Tehát Magyarországon adópolitikai kérdésekben, bérpolitikai kérdésekben Budapesten kell meghoznunk a döntéseket” – mondta Németh Szilárd, fideszes országgyűlési képviselő.

A javaslatot az Európai Parlament után a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanácsnak kell jóváhagynia, ám ott a téma legkorábban jövőre kerülhet napirendre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!