2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Gazdaság

A családi csődvédelem lehet az újabb segítség

Újabb adósmentő jogszabályt fogadhat el az Országgyűlés. A családi csődvédelem elsősorban a rezsidíjakkal elmaradók és a kisebb banki tartozásokat felhalmozók számára jelentene segítséget. A rendszerbe önkéntes alapon lehet majd jelentkezni, akik viszont kérik a családi csődvédelmet, azokra szigorú szabályok vonatkoznak: 10 évig nem vásárolhatnak például luxuscikkeket.

Csaknem kétmillió embernek van valamilyen közüzemi tartozása, a legtöbben a fűtés- és a vízdíjjal maradnak el. Tavaly csak a rezsicégek 350 ezer esetben kezdeményeztek hatósági behajtást.

„Pillanatnyi fizetési zavarba mindenki kerülhet, ilyen esetben halasztott fizetés áll ügyfeleink lehetőségére. Szerencsére, különösen a rezsicsökkentés óta a villanyszámla nem az a tétel, aminek a kifizetése lehetetlen lenne, hiszen egy átlagos számla 8000 forint, és 60 nap áll ennek a kiegyenlítésének a rendelkezésre” – mondta a Hír TV-nek Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport kommunikációs igazgatója.

Egy KDNP-s javaslat szerint a jövőben újabb adósmentő jogszabállyal segítene a kormány a bajba jutott embereken. A családi csődvédelem a rezsitartozást, hitelkártya-adósságot felhalmozó, vagy a fogyasztási kölcsönüket törleszteni képtelen családoknak nyújtana megoldás.

Önkéntes lenne a családi csődvédelem

„Más országokhoz hasonlóan mi is önkéntes belépést javaslunk, a törvényjavaslatban ez szerepel…” – Rétvári Bence Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a csődvédelemmel az élhetne, akinek több a tartozása, mint a várható jövedelme, de emellett lennének összeghatárok is. Így azok nem csatlakozhatnának a programba, akiknek kevesebb a tartozásuk, mint amennyibe az adminisztrációs munka kerülne és azok sem kérhetnék a csődvédelmet, akiknek több 10 millió forintos kintlévőségük van.

„Ez a családi csődvédelem lehetőséget biztosít, hogy viszonylag hosszabb időszakon keresztül, amit tud, visszatörleszt (az adós), és teljesen együttműködik, ha nem titkolja el a jövedelmeit. Utána újból nulláról indulhat. Bár ha összeadjuk a törlesztőrészleteket, nem fog tudni minden adósságot teljes mértékben visszafizetni, de elengedésre kerül az adósságainak egy része, és másodszor is tiszta lappal indulhat az életében” – mondta a parlamenti államtitkár.

A KDNP-s törvényjavaslatnak van egy másik része is: minimum 5 éven át csődbiztos ellenőrizné a családok kiadásait, így megtiltanák például a drága nyaralást és a luxuscikkek vásárlását. Az Országgyűlés még idén dönthet a családi csődvédelem bevezetéséről, amely leghamarabb 2016-ban indulhat el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!