2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

A biztonság felé törekednek a magyar hitelfelvevők

Egyre több hitelt vesznek fel a magyarok, a kölcsönök 70 százalékát pedig lakáscélra költik. Tavaly csaknem 160 ezer lakást vásároltak, csaknem a felét hitelből. Pénzügyi elemzők szerint a tendencia mögött a fix törlesztőrészletek elterjedése áll, az adósoknak ugyanis a kiszámíthatóság lett a legfontosabb.

  • A biztonság felé törekednek a magyar hitelfelvevők

A legtöbb magyarnak a lakása vagy a háza a fő vagyontárgya. A statisztikák szerint egyre többen vesznek fel olyan lakáscélú kölcsönöket, amiket fix részletekkel törleszthetnek. Ez a hitelezési adatokon is látszik. A Bankráció.hu elemzése szerint: tavaly tíz hónap alatt az új lakáshitelek összege több mint a harmadával emelkedett. A személyi kölcsönök terén pedig még ennél is nagyobb arányú volt a bővülés.

A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint: folytatódhat a növekedés, a lakosság eladósodottsága ugyanis nemzetközi összevetésben is alacsonynak mondható. „Nagyon kedvező kamatkörnyezet van most az országban és nagyon kedvezőek a lakáshitelek, átlagban 4 százalék körüli kamatokkal lehet már lakáshitelhez jutni, és egyre biztonságosabbak ezek a lakáshitelek, hiszen most már az igényléseknek 80 százaléka több évre fix törlesztésű konstrukció, a biztonság felé törekednek a hitelfelvevők” – emelte ki Trencsán Erika hitelszakértő.

A felmérések szerint – tanulva a devizahitelek és az árfolyamváltozás okozta problémákból – a legtöbb ügyfélnek a kiszámíthatóság lett a legfontosabb. A fix törlesztésű lakáshitelek terjedését segíthette, a Magyar Nemzeti Bank 2017-ben bevezetett fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó minősítési rendszere. Az ilyen termékek fix törlesztő részleteket kínálnak, a hitelek elbírálása és folyósítása pedig gyorsabb lett. Egy átlagos ilyen kölcsönnél az ügyfél 11 és fél millió forintot vesz fel, 17 évre.

„A hitelnövekedés biztonságosan történik meg, hiszen a MNB adósságfék szabályai, amelyeket az ingatlan értékéhez és akár az ügyfél jövedelméhez képest korlátokat húznak, csak biztonságos eladósodást tesznek lehetővé, szavatolják a biztonságot, és nem történhet meg, ami Magyarországon megtörtént a 2008-as pénzügyi válságnál még egyszer” – emelte ki Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

Elemzők szerint most érdemes hitelt felvenni, mert nem lehet tudni hogy a következő években milyen feltétekkel nyújtanak majd kölcsönöket a bankok. A fogyasztóbarát, fix törlesztőrészletű hitelek összehasonlítására a jegybank weboldalán a leendő ügyfelek egy kalkulátort is találnak, amivel előre kiszámolhatják, hogy mennyit kell majd havonta törleszteniük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!