2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

Gazdaság

5 milliárd eurós alaptőkével létrehozzák a Három Tenger Alapot

Lengyelország szerint a közép-európai térségnek jobban együtt kellene működnie az Egyesült Államokkal az energetika terén, hogy ellensúlyozzák az orosz energiaforrásoktól való kiszolgáltatottságukat. A Három Tenger Kezdeményezés nevű gazdasági szervezet 5 milliárd eurós alaptőkével még az idén létrehozza azt a pénzügyi alapot, amely az új közös projekteket támogatni fogja.

  • 5 milliárd eurós alaptőkével létrehozzák a Három Tenger Alapot

A Három Tenger Kezdeményezést lengyel tervek alapján 2016-ban hozta létre az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő 12 európai uniós tagország. Céljuk az volt, hogy észak–déli irányban összekössék közlekedési és energetikai infrastruktúrájukat, és ezzel gazdasági védszövetséget hozzanak létre elsősorban a szomszédos Oroszország ellenében.

A Bukarestben rendezett konferencián a lengyel miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Oroszország és Németország között épülő Északi Áramlat nevű gázvezeték erősíti az oroszok európai gázmonopóliumát. „Ez a vezeték lehetővé teszi, hogy Oroszország további 55 milliárd köbméter földgázt szállítson az európai piacra, ez így nem diverzifikáció, hanem a monopolhelyzet megerősítése” – jelentette ki Mateusz MoraWiecki.

Ennek ellensúlyozására a konferencián a 12 európai állam és Amerika arról döntött, hogy megerősítik energetikai együttműködésüket. Litván, lengyel és horvát kikötőkbe amerikai cseppfolyós földgáz érkezhetne, onnan pedig a többi tagállamba szállíthatnák.

„Az energiabiztonság nemzetbiztonsági ügy. A transzatlanti energiabiztonság minden szövetséges állam nemzetbiztonságát érinti. Az energiaexportot senki sem használhatja politikai nyomásgyakorlásra vagy más államok biztonsági fenyegetésére” – emelte ki Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere a találkozón.

Az amerikai miniszter szerint jogos a kelet-európai államok félelme, mert Moszkva agresszív magatartása és a neki való kiszolgáltatottság a gázszállításokban okot ad erre.

A Három Tenger Kezdeményezés tagállamai kedden megegyeztek, hogy energetikai függetlenségük megőrzése érdekében még az idén létrehozzák közös pénzügyi alapjukat, 5 milliárd eurós kerettel, ebből finanszírozzák majd a közös közlekedési és energetikai projektjeiket. Például a Balti-tengertől az Égei-tengerig húzódó, magyarországi szakaszán Miskolcot és Debrecent érintő Via Carpatia autópálya-hálózat kiépítését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!