2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

31 és fél tonnára duzzadt az aranytartalék

Hír TV

2018. október 16., kedd 11:33, frissítve: kedd 14:20

Tízszeresére emelték az aranytartalékot. A Monetáris Tanács döntése értelmében 31 és fél tonnára emelték a tartalékot, ez az arany megérkezett az országba – jelentette be a jegybank elnöke.

Matolcsy György arról is beszámolt, hogy a kormányfő egy éve kérte fel az MNB-t, hogy gondolja át aranystratégiáját. Hozzátette: sok olyan jelzést kaptak, hogy a világ nagy országaiban a tartalékkezelésen belül egyre nagyobb a nemesfém súlya.

„Az arany egy különleges, a befektetésen túlmutató értékkel bír, biztonságot, kockázat mérséklést jelez, és persze ha valakinek van aranya , mondjuk az országnak, akkor ez a nemzeti öntudat erősítéséhez is hozzájárul” – mondta Matolcsy György.

A devizatartalék lehetett a forrás

A Hír TV-nek nyilatkozó elemző szerint, a gazdaság stabilitása szempontjából lehet fontos az aranytartalék mértéke. Bár azt a Magyar Nemzeti Bank elnöke nem árulta el, hogy pontosan miből vásárolták az aranyat, Varga Zoltán úgy véli, valószínűleg a devizatartalék egy részét válthatták át. Az azonban, hogy a nemesfémet mennyiért és honnan vásárolhatta a jegybank, üzleti titoknak számít.

„Az aranytartalék mértéke viszonylag alacsony volt korábban, és a devizaadósság folyamatos csökkentésével – ez a szándék továbbra is meg van – hosszú távon 0 százalékra szeretnék az államadósság devizaaranyát csökkenteni, így mindenképpen van mozgásér a devizatartalék csökkentésére is” – mondta Varga Zoltán, az Equilor Zrt. elemzője.

Válságnál is jól jöhet

A legnagyobb magyarországi bank, az OTP elnök-vezérigazgatója szerint egy kisebb válság kivédését is segítheti az aranytartalék növelése. Csányi Sándor szerint nem véletlen, hogy a nagyobb országok jegybankjai is hasonlóan járnak el.

„Mindenképpen egy olyan érték, ami országon belül van és nem véletlenül, nemcsak a magyar jegybank, hanem más jegybankok az elmúlt években törekednetek aranytartalékaik növelésére. Mindenki készül, hogy esetleg lesz a 2008-nál enyhébb válság, aminek a kivédését jól szolgálja egy ilyen aranytartalék” – fejtette ki Csányi Sándor.