2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története

Következik:

Híradó 12:00

Láncreakció

Láncreakció – Oroszország nem fog olajat szállítani a világpiacra, ha árplafont vezetnek be + videó

Akik ma a A Láncreakció mai adásában segítettek átlátni a folyamatokat: Kosztur András, a 21. Szazad Intézet vezető kutatója és Csizmadia Tamás, jogász, elemző.

  • Láncreakció – Oroszország nem fog olajat szállítani a világpiacra, ha árplafont vezetnek be + videó

A Láncreakció mai adásában többek között ezek a témák kerültek terítékre:

  • Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes közölte, ha megállapított árak alacsonyabbak, mint az olaj kitermelésének költségei, akkor Oroszország nem fogja biztosítani ennek az olajnak a világpiacra való eljuttatását
  • A globális átrendeződés megfékezéséről adott ki egy elemzést az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja
  • Szaúd-Arábia várhatóan októberig meghosszabbítja a napi 1 millió hordónyi önkéntes termeléscsökkentését
  • A kínaiak Libériában vasérc után kutatnak, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Zambiában rezet bányásznak, Kongóban kobaltot is kitermelnek

Oroszország nem fog olajat szállítani a világpiacra, ha árplafont vezetnek be - nyilatkozta az orosz miniszterelnök-helyettes. Alekszandr Novak közölte, ha megállapított árak alacsonyabbak, mint az olaj kitermelésének költségei, akkor Oroszország nem fogja biztosítani ennek az olajnak a világpiacra való eljuttatását, azaz nem fog veszteséggel dolgozni. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter korábban közölte, azt szorgalmazza, hogy vezessenek be árplafont az olajárak csökkentésére, hogy Moszkva nehezebben tudja finanszírozni a háborút.

A globális átrendeződés megfékezéséről adott ki egy elemzést az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja. Az írás szerint a második világháborút követő világrend megőrzése a tét az orosz-ukrán háborúban./ Emily Harding, az agytröszt hírszerzési, nemzetbiztonsági és technológiai programjának igazgatója arról értekezik, hogy 1945 után az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálták biztosítani, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló katasztrofális globális küzdelem, aminek eredményeképp a második világháború utáni gazdasági fellendülés idején a világgazdaság éves növekedése 5 százalék volt , a globális export pedig 290 százalékkal nőtt a kapitalista országok között. Mint írja: „A multinacionális vállalatok könnyedén szállítják az árukat és szolgáltatásokat a bolygón, így munkahelyeket és nyereséget teremtenek. Ezt azért tudják megtenni, mert szabályok és normák szabályozzák a globális kereskedelmet. Ha valaki megszegi ezeket a szabályokat, van jogorvoslat; a szankciók. Ennek eredményeként a Wal-Mart három kontinensről tud árukat beszerezni. Egy feltételezett kansasi lakos, akinek gumigyára van, Indonéziából szerezhet gumit és Belgiumból gyöngyhuzalt, akkor, amikor szüksége van rájuk. Ezt a kiszámíthatóságot az Egyesült Államok globális hatóköre teszi lehetővé, hangsúlyozza Emily Harding. Az amerikai haditengerészet biztosítja a tengerek szabadságát. A dollár dominanciája biztosítja, hogy a globális vállalkozások betartsák a következetes banki szabályokat, továbbá mentes a mesterséges leértékeléstől. Ukrajna orosz inváziója megrendítette ezt a törvénytisztelő kiszámíthatóságot - zárja gondolatait az amerikai agytröszt stratégiai igazgatója.

Az afrikai kontinensen Kína ellenőrzi a kritikus ásványbányászatban és -finomításban az ellátási lánc a 85-95%-át. A kínaiak Libériában vasérc után kutatnak, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Zambiában rezet bányásznak, Kongóban kobaltot is kitermelnek. Hozzájárultak a kenyai Mombasa kikötő fejlesztéséhez, vasútvonalat építettek Mombasától a fővárosig, Nairobiig. A Kínai Vasútépítő Vállalat két milliárd dollár ráfordítással korszerűsítette a Benguela-vasútvonalat, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságot köti össze az Atlanti-óceán partján lévő Lobito kikötőjével, és ezen az 1300 km-es útvonalon utazik Kongó kobalt- és mangánkincse. Luandában pedig nemzetközi repülőteret épít. Tanzánia aláírt egy megállapodást Pekinggel a bagamoyoi kikötő felújításáról, amely a tervek szerint Afrika legnagyobb kikötője lesz. A vasúti és kikötői hálózat fejlesztése révén tehát Kína a kritikus nyersanyagok ellátása felett nemcsak saját területén, hanem Afrika jelentős részében is rendelkezik.

 

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Háború Ukrajnában - Erőszakkal elhurcolták a focistát + videó

Háború Ukrajnában - Erőszakkal elhurcolták a focistát + videó

Nem játszanak az ukrán futballisták és klubjaik, miután az egyik játékosukat erőszakkal vitték el a katonák. A részletekről Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Stier Gábor, a moszkvater.hu főszerkesztője beszélgetett a Háború Ukrajnában című műsorunkban Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!