2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Sivataggá válhatnak az ukrán termőföldek a kahovkai gát felrobbantása miatt

A korábbi NATO-főtitkár szerint a szövetség több tagállama egyoldalúan is vezényelhet csapatokat Ukrajnába, ha a vilniusi NATO-csúcson Kijev nem kap kézzelfogható biztonsági garanciákat a csatlakozásra. Vukics Ferenc katonai szakértővel és Virághalmy Sarolta agrármérnök-újságíróval a legfrissebb háborús híreket elemeztük.

  • Háború Ukrajnában: Sivataggá válhatnak az ukrán termőföldek a kahovkai gát felrobbantása miatt

Heves orosz rakétacsapások érték ukrán beszámolók szerint a közép-ukrajnai Krivij Rih városát, míg az ukrán erők az oroszországi Kurszk régiót ágyúzták mára virradóra orosz illetékesek szerint.

Ukrajna szombaton ellentámadást jelentett be, miután Kanada miniszterelnöke váratlanul Kijevbe utazott és 375 millió dolláros katonai segítséget ajánlott fel Ukrajnának, illetve azt, hogy segíti az ukrán vadászpilóták kiképzését.

Volodimir Zelenszkij szerint rendkívül fontos, hogy Oroszország érezze: nincs sok ideje hátra.

Vlagyimir Putyin szerint Kijev a fronton beveti a stratégiai tartalékait is.

Az ellentámadás sikerességéről mindkét fél mást mond, ugyanakkor Oroszország megkezdi a Krím területén az evakuálást, jelentette be a Nemzeti Ellenállás Központja.

További témáink közül:

  • Több NATO-tagállam egyoldalúan vezényelhet csapatokat Ukrajnába, ha a szövetség vilniusi csúcstalálkozóján Kijev nem kap kézzelfogható biztonsági garanciákat – jelentette ki a Guardiannak a korábbi NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen, aki jelenleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadójaként Európában és az Egyesült Államokban lobbizik.
  • A republikánus szenátorok egy csoportja hatályon kívül helyezné a Végtelen háborúkról szóló 2001-es törvényt, amely felhatalmazza Amerikát háborúk indítására a világ bármely pontján.
  • Ukrajna termőföldjei sivataggá válhatnak a kahovkai gát felrobbantását követő árvíz után, írja a Sky News. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium becslése szerint 10 ezer hektárnyi termőföld van víz alatt Herszon tartomány Ukrajna által ellenőrzött részén, és ennek többszöröse az Oroszország által megszállt területen. A kahovkai gát felrobbantása miatt Herszonban az öntözőrendszerek 94 százaléka, Zaporizzsjában a 74 százaléka, Dnyiproban pedig 30 százaléka maradt vízforrás nélkül – állítja a minisztérium, hozzátéve, hogy emiatt a dél-ukrajnai mezőgazdasági területek „sivataggá válhatnak”.
  • Brüsszel június 5-én meghosszabbította 5 uniós ország, köztük Magyarország számára az ukrán gabonabehozatal felfüggesztéséről szóló rendeletet, amely ugyanakkor továbbra is biztosítja az ukrajnai mezőgazdasági termékek tranzitját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!