2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában – Schröder: Az ukránok nem egyeztek bele a békébe, mert Washington nem engedélyezte

Az adás vendégei a stúdióban Vukics Ferenc katonai szakértő és Stier Gábor a Moszkvatér.com főszerkesztője voltak. Majd kapcsoltuk Baku-ból Rusif Hüseynov-ot, azerbajdzsáni geopolitikai szakértőt, a Topcsubasov Központ főigazgatóját, merthogy úgy tűnik mégsem rendeződött a helyzet a Kaukázusban.

  • Háború Ukrajnában – Schröder: Az ukránok nem egyeztek bele a békébe, mert Washington nem engedélyezte

A tartalomból:

  • Gerhard Schröder volt német kancellár egy Berliner Zeitungnak adott múlt szombati interjújában azt mondta, hogy Kijev a konfliktus első heteiben kész lett volna békeszerződést kötni Moszkvával, de Washington ellenezte ezt. A volt szociáldemokrata kancellár szerint az Egyesült Államok nélkül semmit sem lehetett volna tennie az ukránoknak. Pedig az ukránok hajlandóak voltak kijelenteni, hogy nem kívánnak csatlakozni a NATO-hoz, nem akarják visszafoglalni a Krímet, és nagyobb autonómiát adnának a Donbassznak. Mindezt Washington megakadályozta, Schröder szerint. Hozzátette, csak az amerikaiak vannak abban a helyzetben, hogy rendezni tudják az ukrán háborút. 
  • Miközben a figyelem középpontjában most az Izrael és a Hamász közötti konfliktus áll, az oroszok és az ukránok között folytatódnak a harcok. Az orosz és az ukrán hadsereg két hete ugyanis heves harcokat vív a Donyeck melletti Avgyijevka város körül, amely — a Reuters szerint — hónapok óta az egyik legnagyobb orosz katonai offenzíva színhelye.
  • Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kiürített és már szinte teljesen lerombolt Bahmut visszafoglalására is nagy erőket vetett be az ukrán haderő két hónap alatt 30 ezer embert vesztettek.
  • Emlékezzünk vissza arra, hogy a bakhmut-i csatát gyakran úgy mutatták be, hogy az szimbolikus és persze egyúttal tragikus, de kevésbé stratégiai jelentőségű volt. Vajon ez a helyzet az Avgyijevka körüli harcokkal is, vagy ez a város fontosabb lehet stratégiai szempontból?
  • Avgyijevka jelenleg egy igenis fontos pontnak számít a frontvonalon, de vannak-e más, hasonló jelentőségű helyszínek is ezen kívül? Úgy tűnik, hogy Kupiansk körül is nagy a mozgás.
  • Az Egyesült Államokban a demokraták még mindig Ukrajna támogatását hangoztatják, de ez nem feltétlenül igaz a republikánusokra, akik elsősorban Washington Izraelnek nyújtott támogatására szeretnének összpontosítani. 
  • Törökország részt vesz az ukrajnai békéről szóló, Kijev által október 28-án és 29-én Máltán szervezett találkozón - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton, miután megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogannal. 
  • A Hamász véres támadása óriási sokk volt az izraeliek számára, és sok elemző szerint Izrael nehéz katonai döntés előtt áll, mivel a regionális eszkaláció kockázata nagyon magas. ,,Izrael számára itt csak rossz forgatókönyvek vannak" - nyilatkozott a Mandinernek Verszprémy László történész, Közel-Kelet kutató.
  • Egyébként, a Bloomberg szerint Izrael támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, hogy a Hamász gyorsan és nagy számban engedje szabadon a gázai túszokat, ez pedig – a tárgyalásokat ismerő személyek szerint ,,késleltetheti és esetleg megváltoztathatja a szárazföldi háború menetét’’. Izrael szerint 210 túszról van szó, akiket október 7-én raboltak el, amikor a Hamász fegyveresei áttörték az izraeli határkerítést.
  • A Hamász október 7-i támadása óta a gázai lakosság sorsa nagy viták tárgya. Nem könnyű megítélni, hogy a Hamászt milyen mértékben támogatja a Gázai övezet lakossága, ki áll a terroristák oldalán, ki nem, ami rendkívül megnehezíti a szárazföldi művelet kérdését.
  • Washington kérésére Izrael engedélyezte a segélyek bejutását Rafahon keresztül, azzal a feltétellel, hogy azok csak a civilekhez juthatnak el, így szombat óta három humanitárius konvoj érkezett a Gázai övezetbe.
  • „Korábban azt mondtam, hogy Gáza egy szabadtéri börtön. Most azt mondom, hogy Gáza egy nyitott sír – New York Times bloggerének beszámolója Gázából. Az embereknek nincs hová menniük. A beszámolók szerint az Izrael által bizonságosnak mondott menekülőútvonalakat bombázzák.
  • Az észak-franciaországi és brüsszeli merényletek után végzett közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a franciák 84%-a aggódik a terrorfenyegetettség miatt.
  • Sokak szerint az arab országok feladata lenne a gázaiak befogadása, de több ilyen országnak határozott álláspontja van a bevándorlással kapcsolatban. Gyakran még gúnyt is űznek az európaiakból, ahogyan azt nemrégiben egy egyiptomi vezető tette, amiért szerintük túlságosan nyitottak és befogadóak.
  • Az ukránnal párhuzamosan más konfliktusok is kialakulnak vagy kiéleződnek, melyek hol erősebben, hol gyengébben kapcsolódnak az Ukrajnában zajló eseményekhez. A kaukázusi helyzet kétségtelenül ilyen, mivel a Kaukázusban függetlenné vált országok egykori szovjet tagköztársaságok, és mindegyiküknél a mai napig fennmaradtak a területi viták.
  • Egy héttel ezelőtt Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök látogatást tett Hankendiben (örményül: Sztepanakert), Karabah fővárosában. Most harcokról már nem hallani, milyen kilátások vannak az újjáépítésre és a békés rendezésre, valamint az ottmaradt örmény civilek számára?
  • Az Azerbajdzsán és Örményország közötti béketárgyalások hoztak-e valamilyen előrelépést Karabah 2023 szeptemberében történt teljes visszafoglalása óta?

Műsorvezető: Ferkó Dániel

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!