2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Fehéroroszország új katonai doktrínája lehetővé teheti nukleáris fegyverek használatát + videó

A stúdióban Vukics Ferenc katonai szakértő, és Stier Gábor a Moszkvatér.com főszerkesztője volt a vendégünk. Az adásban szó volt többek között arról, hogy Fehéroroszország új katonai doktrínát készül előterjeszteni, amely az oroszoktól kapott nukleáris fegyverek alkalmazását írja elő.

  • Háború Ukrajnában: Fehéroroszország új katonai doktrínája lehetővé teheti nukleáris fegyverek használatát + videó

A tartalomból:

  • Fehéroroszország új katonai doktrínát készül előterjeszteni, amely a nukleáris fegyverek alkalmazását és használatát írja elő. A háború kitörése után Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyvereket telepített az országba. Az új doktrína lehetővé teheti ezeknek a fegyvereknek a használatát. „Egyértelműen közöljük Fehéroroszország nézeteit a területünkön állomásozó taktikai nukleáris fegyverek használatával kapcsolatban” – mondta Viktor Khrenin védelmi miniszter a fehérorosz Biztonsági Tanács ülésén. „Új fejezet jelent meg, ahol világosan meghatározzuk szövetségesi kötelezettségeinket.”

    A fehérorosz Biztonsági Tanács titkára szerint az orosz nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítésének célja, hogy elrettentse a NATO-tag Lengyelországot az esetleges agressziótól.

    Evakuációs parancsot adott ki az ukrán haderő két északi megyére. Csernyihiv és Szumi határmenti településeinek lakóit felszólították, hogy saját biztonságuk érdekében, valamint azért, hogy az ukrán hadsereg hatékony támadásokat indíthasson az orosz erők ellen, hagyják el házaikat. Szerhij Najev parancsnok hangsúlyozta: az orosz határ közelében tartózkodni a civilek számára életveszélyes.
  • Az oroszországi Brjanszkban dróntámadás miatt kigyulladt egy olajraktár. Az orosz légvédelem által lelőtt ukrán drón a város célpontjai felé tartott a helyi kormányzó szerint.
  • „Az Egyesült Államok a védelmi költségvetésének 10%-át költötte az orosz fegyverek 50%-ának megsemmisítésére anélkül, hogy saját katonái közül egyet is elvesztett volna. Ez egy kiváló eredmény” – mondta David Cameron brit külügyminiszter az úgynevezett „ukrán reggeli” után Davosban.
  • Franciaország pedig bejelentette, hogy felgyorsítja a fegyvergyártást és január végétől havi 3000 lövedék, valamint Caesar tüzérségi rendszerek szállítását tervezi Ukrajnának. Az ukrán sajtó arról ír, hogy január közepe óta Németország, Nagy-Britannia és Franciaország túlszárnyalja egymást Ukrajna számára újonnan bejelentett fegyvercsomagokkal.
  • Az ukrán segélyek a fegyveriparnak kedveznek, nem Ukrajnának és nem is az amerikai gazdaságnak – írja az amerikai sajtó. Ha a Kongresszus megszavazza Ukrajna további támogatását, a támogatás oroszlánrészét a Pentagon saját fegyvertárának feltöltésével megbízott hazai cégek kapják. Az egyik portál így fogalmaz: a Kijevnek nyújtott fegyvertámogatás valójában csak egy újabb igazságtalan vagyon-újraelosztás.
  • Ursula Von der Leyen azt mondta, az EU Magyarországgal vagy nélküle, de kifizeti Ukrajnának az 50 milliárd eurós újabb uniós segélyt. Február elsején lesz az Európai Tanács csúcstalálkozójára, amelyen a pénzügyi támogatás Ukrajnának juttatásának kérdéséről döntenek jelentette be Denis Smihail ukrán miniszterelnök a Telegram csatornáján. Mint mondta: A program nemcsak a források elosztását foglalja magában, hanem Ukrajna rendszerszintű átalakítását.
  • Az egyik amerikai portál számol be arról, hogy az ukrán katonáknak egy olyan pszichedelikus gyógyszert biztosítanának a csatatéren és azon kívül is, amelyet az Egyesült Államokban betiltottak, de máshol gyakran alkalmaznak traumás agysérülések kezelésére illetve a harci készenlét elősegítésére. A cikkben megszólaltatott ukrán katonapszichológus szerint még ha a háború most véget is ér, túl sok „rambónk” lesz ahhoz, hogy hazatérjünk a frontvonalról. Ez sokkal komolyabb probléma lesz, mint amivel az USA szembesült, amikor veteránok ezrei tértek haza a vietnami háborúból.
  • Megakadályozom egy palesztin állam létrejöttét, a Hamász legyőzéséig – mondta az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu leszögezte: Izraelnek fenn kell tartania a biztonsági ellenőrzést minden, a Jordán folyótól nyugatra eső területen. Netanjahu az NBC híradásait kommentálta, ami szerint az Egyesült Államok palesztin állam létrehozására készül – ezt pedig eltökélt szándéka megakadályozni. Mint mondta, a palesztinokkal való konfliktus nem az állam hiányáról szól, hanem a zsidó állam létezéséről, és megismételte, hogy minden Izrael által átengedett terület terrorizmushoz vezet Izraelben.
  • A következő hónapokban háború törhet ki Izrael északi határán – mondta az izraeli hadsereg vezérkara. Izrael Északi Parancsnokságának vezetője arról számolt be, hogy szárazföldi csapatok már tevékenykednek Libanon belsejében, és hogy több tízezer katona aktívan kiképzés alatt áll, hogy részt vehessen egy libanoni offenzívában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!