2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában és Izraelben – Brüsszelben továbbra is a háborús pszichózis uralkodik

A háború mellett világpolitikai eseményekről is szó volt Horváth József, biztonságpolitikai szakértővel Kiss Rajmunddal, az MCC Diplomáciai Műhely vezetőjével és Dunda Györggyel, a HírTV kárpátaljai tudósítójával.

  • Háború Ukrajnában és Izraelben – Brüsszelben továbbra is a háborús pszichózis uralkodik

Szerdán lesz 700 napja, hogy tart az orosz-ukrán konfliktus.

„Az orosz titkosszolgálatok az angolszász szolgálatokkal szemben 2014-15-től 22-ig eltelt hét évben azt kell, hogy mondjam bealudtak és nem vették észre azt, hogy mi folyik és ez vezetett ahhoz, hogy a háború első szakaszában egy súlyos fiaskóba szaladt bele az orosz hadsereg. (…) 2014-15-ből még van, ami legalább ennyire fontos, hogy Ukrajna akkor kapott egy új kormányt, melynek a minisztereinek egy jelentős része a megalakulást megelőző éjszaka kapta meg az útlevelét és az ukrán állampolgárságát, úgy hogy egy mondatot nem tudott mondani ukránul. A kormányülések a hírek szerint angolul folytak. És azt gondolom, hogy árulkodó az is, hogy az ukrán emberek egyfajta bénultsággal szemlélték ezt és az, hogy az ukránok elfogadták onnan egy egyenes út vezetett odáig, hogy gyakorlatilag 7-8 év alatt kiárusítottak az országot. Hiszen látjuk azt, hogy a termőterületek java része az külföldi tulajdonba került. Ott olyanfajta termelési struktúrát alakítottak ki, amely éppenséggel nem az ukrán farmerek, parasztgazdák érdekeit szolgálta. Hanem azok a befektetők olyan fajta termelésre álltak át, ami egyrészt egy dolgot tűzött ki célul, hogy azon a területen legnagyobb hasznot kell learatni, másik oldalról pedig a legkönnyebben eladni a megtermelt árut. Ezután elérkezünk Európa meggyengítéséhez és ehhez nem kellettek az oroszok.”

-mondta Horváth József, biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, hogy bár Brüsszelben a sokadik szankciós csomagon törik a fejüket, mégis a szankciók eddig teljesen ellenkező hatást váltottak ki, hiszen Oroszország egyre erősödik.

Szijjártó Péter kiábrándítónak nevezte az EU diplomáciai testülete, az Európai Külügyi Szolgálat részéről beterjesztett új javaslatot, amelynek alapján idén ötmilliárd eurós keretet állítanának fel az Európai Békekereten belül a fegyverszállításra Ukrajnának, majd ezt évről-évre hosszabbíthatnák.

„A legfontosabb sajnos, hogy idézzem a miniszter urat, hogy Brüsszelben továbbra is a háborús pszichózis uralkodik. Az Európai Külügyi Szolgálat pedig egy újabb meghökkentő tervvel állt elő a tagállamok külügyminiszterei elé. Miszerint több milliárd eurót szeretnének biztosítani Ukrajna számára. Számszerűsítve ötmilliárd euróra gondolt az Európai Külügyi Szolgálat, ami árfolyamtól függően 1902 ezer milliárd forintos külön keret lenne. Ráadásul ez tagállami befizetésekből, az Európai Békekereten belül. Ez Magyarországnak körülbelül 20-23 milliárd forintot jelentene. Erre azt mondta a miniszter, hogy Magyarország biztosan nem fogja támogatni a fegyverszállítást Ukrajna részére.”

-fogalmazott Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhely vezetője.

Ukrajna kiterjesztené az állampolgárságot mindenkire, akinek ukrán kötődése van. Erről beszélt a műsorban Dunda György a HírTV kárpátaljai tudósítója.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Lesz következménye a francia elnök háborús retorikájának az európaiak biztonságára?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!