2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:20

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Az ukránok váratlanul leváltották a transznemű katonai szóvivőt

A Háború Ukrajnában adásának vendégei Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász voltak. Az adásban szó volt többek között arról, hogy tegnap este váratlanul leváltották az ukrán transznemű katonai szóvivőt, aki levadászással fenyegette azokat az újságírókat, akik nem kizárólag az ukrán narratívát követik.

  • Háború Ukrajnában: Az ukránok váratlanul leváltották a transznemű katonai szóvivőt

A tartalomból:

  • Határozatlan időre felfüggesztette amerikai transznemű szóvivőjét az ukrán hadsereg. Sarah Ashton-Cirillót, aki korábban Michael Cirillo volt, vizsgálat alá helyezték. Cirillo levadászással fenyegette meg azokat az újságírókat akik nem úgy gondolkodnak a háborúról, mint az ukrán kormány. Elemzők szerint a lépésnek nagyon is köze van ahhoz, hogy az ukrán elnök ma Washingtonba látogat, ahol egyes megfogalmazások szerint tárgyal, mások szerint kihallgatáson vesz részt az amerikai vezetőkkel.
  • Az ukrán hadsereg szóvivője megfenyegette az újságírókat. Sara Ashton-Cirillo a fenyegetést a twitter oldalára is kitette. Azt mondta: "Az orosz háborús bűnös propagandistákat mind levadásszuk. Igazságot szolgáltatunk, mivel minket Ukrajnában az Istenbe, a szabadságba és a teljes felszabadulásba vetett hit vezet ezen a küldetésen” – ígérte a katonai szóvivő.
  • Olaf Scholz az ENSZ-ben szinte üres terem előtt beszélt – erről a Bild német lap írt, kifejtve, hogy a német kancellár csak helyi idő szerint tegnap este 9 órakor került sorra, míg a beszédek reggel 9 órakor kezdődtek. Ugyanakkor a kancellár felhívást intézett az egész világhoz. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának, az ENSZ legfontosabb testületének alapvető reformjára szólított fel. Scholz bírálta, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjaival, az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal és Nagy-Britanniával nem tükrözi a világot.
  • Felszólalt az ENSZ-ben Aleksandar Vučić is. A szerb elnök azt mondta, Ukrajna területi integritását az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén azok az országok védték a legagresszívabban, amelyek Koszovó és Metohija kérdésében agresszívan megsértették Szerbia területi integritását.
  • Lengyelország nem szállít tovább fegyvereket az Ukrajnának, helyette saját magát szereli fel modernebb fegyverekkel – jelentette ki szerdán a lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki azután közölte ezt, hogy az ukrán elnök a WTO-hoz fordult és bepanaszolta Lengyelországot is az Ukrajnában termelt gabona beviteli tilalma miatt. Kedden aztán Lengyelország kérette be az ukrán nagykövetet Zelenszkij elnök ENSZ-ben tett megjegyzései okán. Az ukrán elnök ugyanis tovább ment, a WTO-nál tett panasz után Lengyelországra utalva úgy fogalmazott az egyesült nemzetek szövetségében, hogy egyes nemzetek szolidaritást színleltek Ukrajnával.
  • Kicsoda Von der Leyen, no nem személyesen, hanem a posztját illetően tehetnénk fel a kérdést, az Európai Bizottság elnöke ugyanis úgy tűnik rendre egyedül tárgyal és hoz meg döntéseket az Európai Unió tagországainak nevében. A covid alatti vakcinabeszerzés ügye a mai napig kérdés, de kérdéseket vet fel az is, hogy Von der Leyen az előtt kötött megállapodást nagy mennyiségű amerikai LNG szállításáról Biden elnökkel, hogy az Oroszország elleni gázszankciókról egyáltalán tárgyaltak volna a tagországok vezetői. Legutóbb pedig éppen a magyar agrárminiszter sérelmezte azt, hogy a gabona-kérdésben az Európai Bizottság elnöke az ukrán elnökkel egyeztetett ahelyett, hogy az érintett tagországokkal tárgyalt volna.
  • Több milliárd dollárnyi európai céges haszon maradt Oroszországban, miután a szankciókra válaszul zárolták a cégek számláit. A vállalkozásokat azonban ez úgy tűnik nem riasztja el, kiderült például, hogy egyre több olasz cég térne vissza Oroszországba.

Műsorvezető: Virághalmy Sarolta

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!