2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: A közeljövőben Ukrajna nem lesz a NATO tagja

Árendás Péter külpolitikai szerkesztő elemezte a legfrissebb híreket, majd majd kapcsoltuk Bendarzsevszkij Anton biztonságpolitikai szakértőt. Adásunk második felében vendégünk volt Stepper Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

  • Háború Ukrajnában: A közeljövőben Ukrajna nem lesz a NATO tagja

A tartalomból:

  • A nemzetközi közösség tiltakozása ellenére is kitart az Egyesült Államok amellett, hogy kazettás bombákat küldjön Ukrajnának. Sőt, Washington az amerikai jogszabályok megkerülésével szállít ilyen típusú fegyvert Kijevnek. Moszkva jelezte, hogy arányos választ fog adni, amennyiben az ukránok bevetik a kazettás bombákat.
  • Bár az ENSZ-egyezmény tiltja az ilyen lőszerek használatát, több ország, köztük az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország sem írta alá az erről szóló szerződést. Éppen erre hivatkozva küld Washington a kijevi vezetésnek kazettás bombákat.
  • Az amerikai elnök emellett azzal indokolta döntést, hogy hagyományos fegyverekből és lőszerekből hiány van. Joe Biden határozata világszerte nagy port kavart, miután a kazettás bomba rengeteg civil halálát okozhatja még a háború befejezése után is.
  • Oroszország megszólalt a tavalyi, kercsi híd elleni támadás kapcsán is, miután az akció elkövetését 9 hónappal az incidens után elismerte a kijevi vezetés.
  • Ukrajna nem kapott meghívást a NATO-ba. Az ukrán elnök abban reménykedik, amint vége lesz a háborúnak csatlakozhat majd a szövetséghez. A G7 országok leszögezték, elkötelezettek Ukrajna katonai támogatása mellett.
  • Oroszország többször leszögezte, elfogadhatatlannak tarja, hogy Ukrajna csatlakozzon a szövetségbe. Olaf Scholz német kancellár a vilniusi találkozón azt hangoztatta: a jövőben a szövetség döntésébe nem lesz beleszólása Moszkvának.
  • Az ukrán elnök végül nem távozott üres kézzel a két napos találkozóról. A NATO és a G7 országok továbbra is kiállnak Ukrajna mellett. A G7 országok közös nyilatkozatukban leszögezték, addig támogatják fegyverekkel Kijevet, amíg szüksége van rá.

Teljes adás: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!