2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában - A gázipari nagyvállalatok gazdagodnak az amerikai és európai LNG-árazás közti különbségen

A Háború Ukrajnában eslő részében Bogár László közgazdászt és Lévai Emese kutató mérnököt kérdeztük, majd Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Nivolas de Lamberterie újságíró csatlakozott.

  • Háború Ukrajnában - A gázipari nagyvállalatok gazdagodnak az amerikai és európai LNG-árazás közti különbségen

Bár Brüsszelben tagadják, az ukrajnai háborút megállítani hivatott szankciók miatt került előtérbe Európa energiaellátásában a cseppfolyósított földgáz, az LNG. Az amerikaiak által preferált technológia korábban azért lett fontos, mert a becslések szerint 2050-ig megnégyszereződik a globális energiaigény.

Az LNG-t rugalmasabban lehet szállítani és befogadni, mint a fixált csővezetékeken haladó földgázt, így bárhová eljuttatható, ahol a befogadás feltételeit megteremtik. Csakhogy - és itt jön a csavar - a feltételek megteremtése nem néhány hónapos munka, hanem több éves folyamat, költséges beruházásokat igényel, és az átállás közben továbbra is garantálni kell az ellátásbiztonságot.

A most megszavazott gázársapka rendelkezés pedig éppen ellenkező irányba hat.

Lévai Emese kutató mérnök friss tanulmányában vizsgálta az LNG szerepét az európai energiabiztonság területén a jelenlegi helyzetben.

Korábban a teljes európai behozatal közel 40 százaléka Oroszországból származott, ezt váltaná ki az LNG, elsősorban Amerikából, de növekedett a beszállítás Katarból, Egyiptomból, Norvégiából, Peruból és Angolából is. A legnagyobb amerikai LNG-beszállító, a Cheniere jelenleg is bővíti a kapacitásait, hogy minél több gázt tudjon világszerte exportálni, elsődleges piacának Európára számít. Csakhogy az amerikai és az európai gáztőzsde közt jelentős különbség van az árazásban.

Az amerikai Cheniere cég a Henry Hub tőzsdén 33 euró/megawattórát határoz meg a hosszútávú szerződéseiben, a holland TTF gáztőzsde viszont 140 euro/megawattóra környékén mozog. A árkülönbségből a feldolgozó cégek profitálnak: 100-110 euro hasznot könyvelhetnek el LNG megawattóránként - hívta fel a figyelmet az Oeconomus legfrissebb tanulmánya. Miközben az európai lakosság és európai cégek többszörösét fizetik a gázért, a francia Total Energies és a spanyol Naturgy is ötször magasabb bevételt könyvelt el a gázkereskedésből, mint tavaly.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!