2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Vezércikk 04:00

Háború Ukrajnában

Ez várható 2024-ben az orosz-ukrán háborúban

Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője elemezte megkeresésünkre, hogy mit sugall az ukrajnai háború előrehaladásában, hogy Avgyijivka ostroma sikeresnek látszik az orosz fél számára. Demkó szerint az orosz sikernek több kulcsa van, köztük az alakulatok feltöltése, a stratégia módosítása és az elmaradozó ukrán fegyverszállítások. Mindezek fényében az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője további ukrán visszavonulások lehetőségét helyezte kilátásba 2024-re.

  • Ez várható 2024-ben az orosz-ukrán háborúban

– Kivonják az ukrán egységeket a negyedik hónapja orosz ostrom alatt tartott kelet-ukrajnai Avgyijivkából. Mi okozhatta a város elvesztését?

– A város elvesztését az okozta, hogy az oroszok feltöltötték az alakulataikat, jelentős erőt tudtak koncentrálni a térségbe. A tavalyi év végén indított orosz hadműveletek nem voltak sikeresek egy nagyobb bekerítésre, de taktikát váltottak. Most egy kisebb katlant hoztak létre, és így már sikert tudtak elérni.

Az oroszok jóval erősebbek most, mint bármikor gyakorlatilag az invázió kezdete óta.

Az ukránok is erősebbek, de az erőegyensúly az kezd az oroszok javára elmozdulni, és itt történt a nyári ukrán offenzíva kudarca óta az első jelentősebb orosz győzelem. Ezt gyakorlatilag megtörténtnek tekinthetjük. De ez egy általános trendnek a jele, hogy Oroszország erősödik, Ukrajna meggyengül.

– Egyre több ilyen lesújtó hírre számíthatunk Ukrajna felől?

– Nehéz megmondani, hogy mennyi az orosz veszteség Avgyijivkánál, mert ez lelassíthatja a műveleteket. Ettől függetlenül a valószínű forgatókönyv az, hogy további ukrán visszavonulásokra és vereségekre számíthatunk 2024-ben, hiszen Ukrajna már messze nem kap annyi fegyvert, mint 2022-ben és tavaly. Oroszország viszont felfuttatta a fegyvergyártását.

A teljes cikk az MNO honlapján található.

Fotó: MNO

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!