2024. 09. 27. Péntek Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Célpont

Célpont - A rovarlobbi bevette Brüsszelt + videó

Még mielőtt Brüsszelben össze hordanának tücsköt-bogarat, nézzük miről szólnak az új javaslatok és milyen cél állhat ezek mögött. Kell-e nekünk bogarakat enni, vagy muszáj?

  • Célpont - A rovarlobbi bevette Brüsszelt + videó

Egy olasz bolognai spagetti, egy német kolbász, egy magyar csirkepaprikás, vagy rovarfehérje? Az utóbbi időben egyre több támadás éri a hagyományos európai, köztük pedig a magyar ételeket és étkezési szokásokat is, ugyanis az európai unióban egyes zöld képviselők szerint gazdaságosabb lenne, ha bizonyos élelmiszereket rovarfehérjével váltanánk ki.

Nyilván ez számos kérdést vet fel, egészségesebb-e, fenntarthatóbb-e és egyáltalán szükségünk van-e erre.

Az európai uniós intézmények és a hozzájuk szorosan kötődő szervezetek kiemelten kezelik a rovarok mezőgazdasági és élelmiszer ipari felhasználását, elsősorban azért, mert szerintük megoldhatja az éhezés elleni küzdelmet és a kisebb ökológiai lábnyommal jár mint a hagyományos mezőgazdasági termelés.

Brüsszelben azt szeretnék, hogy 2025-re, azaz jövőre az állati fehérjéket húsz százalékban rovarfehérjével helyettesítsék az emberi táplálkozásban. Ennek oka lehet az is, hogy a rovarevést népszerűsítő politikusok mögött, komoly lobbi tevékenységgel bíró vállalkozók állnak.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a magyar emberek mennyire nyitottak a rovarfehérjékre, így vásároltunk egy tücsöklisztet tartalmazó proteinszeletet és egy szárított tücsök ropogtatni valót is. Az áruk egyébként meglehetően borsos. Egy protein szelet 900 forintba került, 20g szárított sós karamella ízesítésű tücsök pedig csaknem 3000 forintba. Most pedig tettünk egy próbát és megnéztük mennyire nyitottak ezekre az élelmiszerekre itthon az emberek és kikérjük a véleményüket az új szabályozás tervéről is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pénteki bejrúti izraeli légicsapás célpontja a Hezbollah vezetője lehetett

A pénteki bejrúti izraeli légicsapás célpontja a Hezbollah vezetője lehetett

Izrael pénteki bejrúti légicsapása bizonyítja, hogy nem törődik a közte és a Hezbollah közötti tűzszünet elérését célzó nemzetközi erőfeszítésekkel - jelentette ki Nadzsib Mikáti libanoni ügyvivő miniszterelnök, miután az izraeli hadsereg az Iránból támogatott Hezbollah síita milícia központi parancsnokságának épületét támadta Dahíja városrészben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!