2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Kék hírek

Tényleges életfogytiglant kapott a párizsi merénylő

A húszból 19 elítélt bűnös minden vádpontban – kezdte a régóta várt ítélethirdetését szerda este a bíró a 2015-ös párizsi terrortámadás ügyében. Mint gyorsan kiderült, a kivétel nem Salah Abdeslam, a merénylet egyedüli életben maradt elkövetője, esetében is bizonyítottnak találtak minden vádat – köztük a gyilkosságot és terrorizmust is.

  • Tényleges életfogytiglant kapott a párizsi merénylő

A szélsőséges így a várakozásoknak megfelelően tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott, a kegyelem lehetősége nélkül, ami legsúlyosabb büntetés Franciaországban.

A többi vádlottat, akiknek szerepe volt a merényletben, két évtől életfogytiglani börtönnel sújtották.

Azonkívül, hogy az ítélethirdetést már sokan várták, magát a több mint kilenc hónapig tartó, maratoni tárgyalást is a kollektív trauma feldolgozásának fontos lépéseként értékelték Franciaországban. A 2015. november 13-i párizsi terrortámadás a modern kori Franciaország legsúlyosabb vérengzése, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. A mészárlást a francia főváros több helyszínen követték el az öngyilkos merénylők, a Stade de France nemzeti stadionnál, hat belvárosi kávéház, bár, illetve étterem teraszán, valamint a Bataclan nevű koncertteremben. A támadást követő években két túlélő öngyilkos lett, így a halálos áldozatok száma 132-re emelkedett. A merényletet végrehajtó tíztagú kommandó egyetlen tagja, a brüsszeli születésű francia állampolgár, Salah Abdeslam maradt életben, ám tizenhárom másik személy is a vádlottak padjára került, akiket bűnrészességgel vádoltak meg. A párizsi különleges esküdtszéken folytatott tárgyalás hétfőn ért véget a vádlottak megszólalásával.

Megkönnyebbültem, hogy véget ért a tárgyalás, mert ez azt jelenti, az igazságszolgáltatás megtette, amit tennie kell. Most már hátat fordíthatok ennek a pernek, és folytathatom az életemet 

– fogalmazott még az ítélethirdetés előtt Arthur Denouveaux, a bataclani koncert túlélőinek egyike. A tárgyalás alatt öt héten keresztül a merényletben elhunytak hozzátartozói és a túlélők, mintegy négyszázötvenen tettek tanúvallomást. Sokan közülük levegő után kapkodva, könnyektől áztatott arccal beszéltek arról, milyen borzalmakat éltek át a támadás során vagy szeretteik elvesztése miatt. – Ez a tárgyalás meghaladta az elvárásainkat, mivel a terroristák is beszéltek, rea­gáltak a tanúvallomásokra, ez annyira meglepő volt – tette hozzá Ar­thur Denouveaux.

Salah Abdeslam a nyomozás hat éve alatt végig hallgatott, a per során azonban többször is szót kért, de so­káig elsősorban azért, hogy igazolja a merényleteket. Később azonban hangnemet váltott, és sírva kért elnézést minden áldozattól. A perben azt vallotta, hogy Abdelhamid Abaaoudtól, a terrorkommandó vezetőjétől, aki a gyerekkori barátja volt, két nappal a merényletek előtt, 2015. november 11-én értesült a támadás tervéről. Abdeslam robbanóövét, amellyel feltételezhe­tően a metróban kellett volna felrobbantania magát, tíz nappal később Párizs egyik elővárosában, Chatillonban találták meg egy kukában. 

A vádlott azt állította, ő maga hatástalanította az övet, mivel meggondolta magát, ám a nyomozók szerint az eleve nem működött.

Fotó: Benoit Peyrucq

Magyar Nemzet 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - A télapó nyomában + videó

Radar - A télapó nyomában + videó

A télapó érkezése minden gyermek számára izgalmas. A december 5.-én kitett, kipucolt cipőket a Mikulás megtölti mindenféle földi jóval, de persze csak a jó gyerekek kaphatják meg a vágyott ajándékot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ismét bíróság előtt Muki, a magyarcsanádi lány gyilkosa

Ismét bíróság előtt Muki, a magyarcsanádi lány gyilkosa

Elkezdődött annak a makói férfinak a pere hétfőn a Szegedi Törvényszéken, aki tíz hónappal azután, hogy szabadult a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt rá kiszabott büntetéséből, tavaly tavasszal megpróbálta megfojtani nővérét.
Halálos lakástűz volt Apcon

Halálos lakástűz volt Apcon

Lakástűzben meghalt egy ember advent első vasárnapján a Heves vármegyei Apcon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!