2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Ma kisétál a börtönből Szögi Lajos egyik gyilkosa

Hír TV

2019. július 15., hétfő 07:04

Hétfőn feltételesen szabadlábra helyezik, így kisétálhat a Szegedi Fegyház és Börtönből az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb Horváth Dezső, aki 2006. őszén a rokonaival együtt a saját lányai szeme láttára verte agyon a tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost. A gyilkosság az egész országot megrázta, Szögi Lajos és Olaszliszka neve pedig az értelmetlen erőszak szinonimájává vált - írja a PestiSrácok.

Július 15-én, hétfőn feltételesen szabadlábra kerül a Szegedi Fegyház és Börtönből Szögi Lajos tiszavasvári tanár egyik gyilkosa, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb Horváth Dezső. A Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa ugyanis még júniusban jogerősen úgy döntött, a börtönben tanúsított „kifogástalan magatartása” miatt szabadon engedi Szögi Lajos egyik hóhérát, aki így pusztán 13 évet töltött fegyházban a rá kiszabott 17 év helyett.

2006. október 15-én olaszliszkai cigányok verték agyon különös kegyetlenséggel lányai szeme láttára Szögi Lajost. A tiszavasvári tanár Vámos­új­faluba tartott, amikor arra lett figyelmes, hogy egy kislány, a 11 éves Horváth Kitti beleesett az árokba, miután átszaladt az utcán. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a gyereknek, de a lány rokonai rátámadtak. Miközben a kislány azt kiabálta: „Anya, élek!”, addig Horváth Dezsőné a férjének azt üvöltötte: „Öld meg a magyart, meghalt a gyerek”! Szögi Lajost több mint 100 ütés és rúgás érte a testén, a tanár 14 és 5 éves lányai az autó hátsó ülésén nézték végig a történéseket, miközben többen azt ordították nekik a feldühödött tömegből, hogy fogják be a szájukat, különben megerőszakolják őket. A végén az arccal a földön fekvő Szögi Lajost úgy oldalba rúgta a harmadrendű vádlott, hogy a magatehetetlen test hanyatt fordult. Volt olyan fiatalkorú elkövető, aki mezítláb rugdosta a tanárt és úgy kellett lemosni a vért a lábáról, míg a többi lincselő otthon égette el a véres cipőket és ruhákat. A lincselők közül a bíróság jogerősen 2009-ben nyolc embert ítélt el, az elkövetők összesen 157 év börtönbüntetést kaptak. A Debreceni Ítélőtábla idősebb Horváth Dezsőt, Fercsák Györgyöt és Jónás Gusztávot életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Ifjabb Horváth Dezső 17 év szabadságvesztést kapott. A táblabíróság társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt marasztalta el a vádlottakat.

Balla Lajos bíró indoklásában kiemelte azt a szándékegységet, amely a sértett életének kioltására irányult, így nincs jelentősége annak, ki adta a halálos rúgást, “mindegyik elkövető teljes körű büntetőjogi felelősséggel tartozik”. A táblabíróság nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a bűncselekmény útonálló, garázda jellegét, azt, hogy Szögi Lajos egyedül állt szemben a nekivadult tömeg önbíráskodásával. Ugyanakkor senki nem törődött a hozzátartozói közül az elsodort Horváth Kittivel, miközben az anyja, az ötödrendű vádlott tudta, hogy semmi baja a kislánynak. Egyedül Szögi Lajos volt az, aki megállt, meg akarta nézni a gyereket, de a felbőszült tömeg ebben megakadályozta. “Szögi Lajos nagyobb felelősséggel viseltetett Horváth Kitti iránt, mint a saját hozzátartozói” – mondta a bíró. Balla Lajos utalt az eljárásban alkalmazott “ősember” elnevezésű operatív akcióra, amely felderítette: a vádlottak egymást arra biztatták, hogy az utolsó szó jogán “beszéljenek sokat, tanúsítsanak megbánást, sírják el magukat és akkor a bíró 3-4 évet levesz a büntetésükből”. Az életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt vádlottak személyében a bíróság olyan társadalomra veszélyességet látott, ami alapot ad arra, hogy a társadalomtól ilyen hosszú időre elkülönítsék őket – indokolta a döntést a büntetőtanács elnöke.

Ifjabb Horváth Dezső egyébként fogvatartásának körülményei miatt beperelte a magyar államot, a pert megnyerve ötmillió forintot utaltak a letéti számlájára, amit a végrehajtó azonnal zároltatott, majd átutalt az áldozat családjának a számlájára, ezzel csökkentve a büntetőeljárás során számukra megítélt 46 millió forint kártérítés hátralékát. A fennmaradó 41,1 millió forint és kamatai továbbra is a tetteseket terhelik.

PestiScrácok

x
Rendkívüli hír