2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Kék hírek

Ma kisétál a börtönből Szögi Lajos egyik gyilkosa

Hétfőn feltételesen szabadlábra helyezik, így kisétálhat a Szegedi Fegyház és Börtönből az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb Horváth Dezső, aki 2006. őszén a rokonaival együtt a saját lányai szeme láttára verte agyon a tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost. A gyilkosság az egész országot megrázta, Szögi Lajos és Olaszliszka neve pedig az értelmetlen erőszak szinonimájává vált - írja a PestiSrácok.

  • Ma kisétál a börtönből Szögi Lajos egyik gyilkosa

Július 15-én, hétfőn feltételesen szabadlábra kerül a Szegedi Fegyház és Börtönből Szögi Lajos tiszavasvári tanár egyik gyilkosa, az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb Horváth Dezső. A Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa ugyanis még júniusban jogerősen úgy döntött, a börtönben tanúsított „kifogástalan magatartása” miatt szabadon engedi Szögi Lajos egyik hóhérát, aki így pusztán 13 évet töltött fegyházban a rá kiszabott 17 év helyett.

2006. október 15-én olaszliszkai cigányok verték agyon különös kegyetlenséggel lányai szeme láttára Szögi Lajost. A tiszavasvári tanár Vámos­új­faluba tartott, amikor arra lett figyelmes, hogy egy kislány, a 11 éves Horváth Kitti beleesett az árokba, miután átszaladt az utcán. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a gyereknek, de a lány rokonai rátámadtak. Miközben a kislány azt kiabálta: „Anya, élek!”, addig Horváth Dezsőné a férjének azt üvöltötte: „Öld meg a magyart, meghalt a gyerek”! Szögi Lajost több mint 100 ütés és rúgás érte a testén, a tanár 14 és 5 éves lányai az autó hátsó ülésén nézték végig a történéseket, miközben többen azt ordították nekik a feldühödött tömegből, hogy fogják be a szájukat, különben megerőszakolják őket. A végén az arccal a földön fekvő Szögi Lajost úgy oldalba rúgta a harmadrendű vádlott, hogy a magatehetetlen test hanyatt fordult. Volt olyan fiatalkorú elkövető, aki mezítláb rugdosta a tanárt és úgy kellett lemosni a vért a lábáról, míg a többi lincselő otthon égette el a véres cipőket és ruhákat. A lincselők közül a bíróság jogerősen 2009-ben nyolc embert ítélt el, az elkövetők összesen 157 év börtönbüntetést kaptak. A Debreceni Ítélőtábla idősebb Horváth Dezsőt, Fercsák Györgyöt és Jónás Gusztávot életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Ifjabb Horváth Dezső 17 év szabadságvesztést kapott. A táblabíróság társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt marasztalta el a vádlottakat.

Balla Lajos bíró indoklásában kiemelte azt a szándékegységet, amely a sértett életének kioltására irányult, így nincs jelentősége annak, ki adta a halálos rúgást, “mindegyik elkövető teljes körű büntetőjogi felelősséggel tartozik”. A táblabíróság nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a bűncselekmény útonálló, garázda jellegét, azt, hogy Szögi Lajos egyedül állt szemben a nekivadult tömeg önbíráskodásával. Ugyanakkor senki nem törődött a hozzátartozói közül az elsodort Horváth Kittivel, miközben az anyja, az ötödrendű vádlott tudta, hogy semmi baja a kislánynak. Egyedül Szögi Lajos volt az, aki megállt, meg akarta nézni a gyereket, de a felbőszült tömeg ebben megakadályozta. “Szögi Lajos nagyobb felelősséggel viseltetett Horváth Kitti iránt, mint a saját hozzátartozói” – mondta a bíró. Balla Lajos utalt az eljárásban alkalmazott “ősember” elnevezésű operatív akcióra, amely felderítette: a vádlottak egymást arra biztatták, hogy az utolsó szó jogán “beszéljenek sokat, tanúsítsanak megbánást, sírják el magukat és akkor a bíró 3-4 évet levesz a büntetésükből”. Az életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt vádlottak személyében a bíróság olyan társadalomra veszélyességet látott, ami alapot ad arra, hogy a társadalomtól ilyen hosszú időre elkülönítsék őket – indokolta a döntést a büntetőtanács elnöke.

Ifjabb Horváth Dezső egyébként fogvatartásának körülményei miatt beperelte a magyar államot, a pert megnyerve ötmillió forintot utaltak a letéti számlájára, amit a végrehajtó azonnal zároltatott, majd átutalt az áldozat családjának a számlájára, ezzel csökkentve a büntetőeljárás során számukra megítélt 46 millió forint kártérítés hátralékát. A fennmaradó 41,1 millió forint és kamatai továbbra is a tetteseket terhelik.

PestiScrácok

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Feladta magát Svájcban egy magyar drogkereskedő

Feladta magát Svájcban egy magyar drogkereskedő

Feladta magát Svájcban egy magyar férfi, aki ellen - négy kábítószer-kereskedő társával együtt - még 2022-ben adott ki körözést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI); a 33 éves férfi szerepelt Európa legkeresettebb bűnözőinek listáján.
Tűz volt a SOTE Pulmonológiai Klinikájának udvarán + videó

Tűz volt a SOTE Pulmonológiai Klinikájának udvarán + videó

A fővárosi hivatásos tűzoltók megfékezték a tüzet, jelenleg az utómunkálatokat végzik a VIII. kerületben, ahol egy egészségügyi intézmény udvarán égett mintegy negyven négyzetméteren egy kívül fém-, belül faborítású, két épületrész közötti átjáró a VIII. kerületi Balassa utcában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!