2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Kék hírek

Az interneten való vásárlással nőtt az online csalások száma is

A Fogyasztóvédelmi hatóságokhoz egyre több panasz érkezik online csalásokkal kapcsolatban. Az online vásárlás ugyan gyors és kényelmes, de ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor könnyen pórul járhatunk.

  • Az interneten való vásárlással nőtt az online csalások száma is

Az internetes online vásárlás számos előnnyel jár, nem számít a földrajzi távolság, a nap 24 órájában lehet vásárolni. A számítógép előtt ülve megrendelni egy terméket kényelmes, és még pénzt is spórolhatunk vele, de vajon ismerjük-e az online vásárlás veszélyeit, és fel vagyunk készülve azok elhárítására.

Nemrégiben például ukrán hátterű online csaló szervezetet buktattak le a rendőrök.

Mátrix projekt ezt a nevet kapta az az új kezdeményezés amelynek keretében 300 nyomozót állított a magyar rendőrség a kiber bűnözés elleni küzdelembe – mondta Farkas Péter, a BRFK alezredese.

A csalók egyik módszere az, hogy a gyanútlan sértettet egy bank nevében hívják fel és csalnak ki banki adatokat, vagy az interneten eladásra kínált tárgyakra jelentkeznek, majd az eladónak egy csomagküldő szolgálat linkjét küldik el. Az ide beírt banki adatok már közvetlenül hozzájuk futnak be. Olyan is előfordul, hogy mindenféle hirdetés nélkül küldenek adathalász linket tartalmazó sms-t.

Ha és amennyiben probléma áll fenn és bajba kerülünk, akkor mindenképpen forduljunk a fogyasztóvédelmi hatóságokhoz, illetve a békéltető testülethez. A Fogyasztovedelem. kormany.hu-n minden releváns információt megtalálunk. Emellett fontosnak tartom felhívni a figyelmet a kormány azon együttműködésére különböző állami szervekkel, ami pont a kiber csalásokkal, az online csalásokkal függ össze. Ez a Kiberpajzs programra, amelyhez kapcsolódó a Kiberpajzs.hu-n nagyon sok csalásra felhívják a figyelmet – mondta Dr. Kupecki Nóra, alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkár hozzátette a weboldalon történő vásárláskor nagyon fontos, hogy tájékozódjunk arról, kivel állunk szemben. Körültekintően nézzük meg a weboldal impresszumát.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége az online kereskedelemmel kapcsolatos problémák megoldására azt tanácsolja ne kattintsunk azonnal a vásárlás gombra, ha meglátunk egy jól hangzó akcióval hirdetett terméket. Nézzük meg, milyen vásárlási feltételek vannak, hogyan lehet fizetni, mik a szállítási díjak és határidők.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Halálos lakástűz volt Apcon

Halálos lakástűz volt Apcon

Lakástűzben meghalt egy ember advent első vasárnapján a Heves vármegyei Apcon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!