2023. 03. 29. Szerda Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Kék hírek

A STOP tábla komoly dolog

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” Az Autós Nagykoalíció népszerű figyelemfelhívó-oktató sorozatában a STOP tábla jelentését elevenítik fel.

  • A STOP tábla komoly dolog

Napjaink közlekedése egyre nagyobb tempót diktál, ezért sokan áthágnak különböző kisebb-nagyobb közlekedési szabályokat, mert lebecsülik, vagy egyszerűen nem értik azok célját, nem látják a szabálytalanság esetleges következményeit, vagy – ahogy mondani szokták – könnyelműen bíznak azok elmaradásában.

Hogyan lehetünk szabályosak a STOP táblánál?

A szabály nagyon egyszerű: ha egy alárendelt útról érkezünk a kereszteződéshez és elsőbbséget kell adnunk, akkor vagy csúcsúra állított háromszög alakú „Elsőbbségadás kötelező” táblával, vagy nyolcszögletű „Állj, elsőbbségadás kötelező”, vagyis STOP táblával találkozunk.

Míg előbbi esetben elegendő lehet a lassítás, STOP táblánál nem mérlegelhet a sofőr, mindenképpen meg kell állni. Alapesetben a jármű elejének a tábla vonalával kell egybe esnie, látható útburkolati jel esetén pedig a felfestés által kijelölt vonalnál kell megállni.

A kockázatokat már felmérték helyettünk

Legyen bármekkora rutinnal rendelkező a sofőr, soha nem lehetünk eléggé biztosak abban, hogy pontosan mértük fel egy kereszteződés forgalmi viszonyait. A STOP tábla kihelyezését sok minden indokolhatja. Az első ilyen ok, a kereszteződés beláthatósága. Az útkeresztezés területére „becsorgó” autó adott esetben féktávolságon belül kerül a védett útszakaszon haladó jármű elé, így elkerülhetetlen az ütközés.

A másik fő ok a kereszteződés összetett forgalmi kialakítása, például a védett úttal párhuzamosan futó kerékpárút.

Muszáj említeni még az egyébként lámpával irányított kereszteződések forgalmi rendjét is. Egy nem működő, sárgán villogó közlekedési lámpa esetén is a táblák az irányadók, ami természetesen lehet STOP tábla is. Sőt, a vasúti átjárók előtti, úgy nevezett András-kereszt is egyenértékű egy STOP-táblával, hiszen több esetben ez előtt is kötelező a megállás és az elsőbbségadás, például, ha a fényjelző készülék semmilyen jelzést nem ad.

Ha betartjuk a szabályt:

Ha megállunk, tehát állóra fékezzük a járművet, biztosan marad időnk megfelelően felmérni a közlekedési szituációt. Fontos: ne bosszankodjunk amiatt, hogy a megállásra kijelölt vonalban még nem látjuk be a kereszteződést! Megállás után óvatosan haladjunk előre, amíg megfelelően felmérhető a forgalom!

Ha nem tartjuk be a szabályt:

Az elsőbbségadás elmulasztása komoly következményekkel járhat. A bekövetkező balesetben emberek sérülhetnek meg, akár súlyosan is - gondoljunk csak a kerékpársávon történő balesetekre – és nem utolsó sorban jelentős anyagi kárt okozhatunk.

Egy saját hibás balesetben kötelező biztosításunk alapján kártalanítják a másik felet, így biztosítónk csökkenti majd bónusz besorolásunkat és drágább lesz a biztosítás. Saját autónkban keletkezett kárért szintén mi felelünk anyagilag. Ezen kívül a szabálytalankodás akár 30.000 Ft-os pénzbírsággal is járhat, illetve 6 büntetőpontot gyűjtünk be vele.

Jó hír, hogy mindezeket egy egymásodperces megállással elkerülhetjük! Sorozatunk hamarosan a kiemelt baleseti okokkal, azok magyarázatával és a megelőzést segítő jó tanácsokkal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Meseterápia felnőtteknek

Radar - Meseterápia felnőtteknek

A mese nemcsak gyerekeknek való, sőt! A meseterápia vagy más néven mesefoglalkozás, az emberi lét kérdéseit vizsgálja fiktív történetek segítségiségével.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Több kilométerről lehetett látni a gyáli hulladékfeldolgozó tüzet

Több kilométerről lehetett látni a gyáli hulladékfeldolgozó tüzet

Még oltják a lángokat Gyál külterületén - közölte a Katasztrófavédelem. Tegnap délután egy hulladékfeldolgozó telep gyulladt ki, a bálázott, vegyes hulladék kapott lángra. A tűz átterjedt a több mint ezer négyzetméteres üzemcsarnokra is. A helyszíni mérések nem mutattak ki egészségre káros koncentrációt a levegőben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!