2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Újabb egymilliárd, ismét Tiborcz köre

2017. március 23., csütörtök 16:13, frissítve: csütörtök 23:05

Újabb egymilliárd forinttal drágul a vizes vb, ezúttal a Batthyány téri ideiglenes ugrótorony eredetileg 1,3 milliárdos költségvetését növelik. Az új közbeszerzést ismét Orbán Viktor vejének üzleti partnere, a West Hungária Bau nyerte.

A szóban forgó ugrótorony építéséről szóló pályázaton még március 14-én hirdettek eredményt. Az ugrótoronyra, amelyet a vb után elbontanak majd, eredetileg 1,3 milliárd forintot szántak, de a tendert már 2 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a győztes pályázó.

Az új nyertes a régi nyertes

A keret azonban tovább bővült, olyannyira, hogy hamarosan új közbeszerzési eljárást kellett indítani. Az új pályázatot, ahogy a korábbit is ugyanaz a kivitelező, a West Hungária Bau nyerte el.

A győri székhelyű West Hungária Baut Tiborcz István, Orbán Viktor vejének az üzletfele vezeti. Tiborcz 2015-ben szállt ki abból az Elios Innovatív Zrt.-ből, amely az elmúlt években számos, főként EU-s forrásból finanszírozott közvilágítási pályázatot nyert meg. A tulajdonrészét a West Hungária Bau vette át. Nem ez az egyetlen állami beruházás, melyet ők kivitelezhetnek, a Várkert Bazár felújításáért és az új MTK-stadion felépítésével is a West Hungáriát bízták meg.

Szép fotók készülnek majd

A 33 méter magas, 65 tonnás ugrótorony célja, ahogy Szabados Gábor sportközgazdász elmondta, kizárólag az, hogy a műugró versenyszámokat látványosabbá tegye (a műugrók közvetlenül a Parlamenttel a háttérben ugranak majd), utólagos felhasználhatósága viszont nincs. Az előző, barcelonai vizes vb-n szintén ideiglenes ugrótornyot építettek a város egyik kiemelt területén, a Sagrada Família-templommal a háttérben.  Valószínűleg ez adhatta az ötletet a Batthyány téri ugrótoronyhoz is.

„Ez egy egyszeri érték, tehát az, hogy a műugrás során minél látványosabb képek készülhessenek, mind televíziós felvételek, mind fotók formájában. És Magyarország ilyen értelemben, marketing szempontból, a parlament látképével vagy akár más látképekkel minél többet tudjon ezzel profitálni. Ennek csak ez az értelme” – mondta.

Gúr Nándor szocialista politikus ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy szerinte akárhogy teljesít a vb, a torony nem hozza vissza az árát. „Kettőezer-millió forintból az embereket érintően rengeteg olyan dolgot lehetne tenni, ami az ő élethelyzetüket javítaná. Ha mással nem, engedje meg, hogy csak a fagyhalál elleni küzdelemre gondoljak. Ilyen nagyságrendű pénzzel meg lehetne előzni azt, hogy mondjuk 1200 ember az Orbán-rezsim időszakában ne hunyjon el” – mondta a politikus.

A mai ár töredékével pályáztunk

Nem a West Hungária Bau az egyetlen kormányközeli cég, mely jól profitál a dráguló vizes vb-ből. A világbajnokság egyik fő költsége a Duna-partra tervezett uszoda, a Dagály, majd Duna Aréna. Ez a létesítmény az eredeti terv szerint 8 milliárdból épült volna, most azonban már 22 milliárd forint körül járnak a költségei, és további, mintegy 38 milliárdot költenek az uszoda környezetére, közlekedésfejlesztésre és gátépítésre.

Az uszoda építésére kiírt nem nyilvános pályázatot az a Market Építő Zrt. nyerte meg, amelynek tulajdonosa 2014 óta (egy alapkezelőn keresztül) Garancsi István, a Videoton tulajdonosa, egyben Orbán Viktor közeli bizalmasa. Tavaly a Market Zrt. különböző állami megrendeléseknek köszönhetően 86 milliárd forintos árbevételi rekordot ért el.

Lázár: Támogatható
Lázár János szerint, hogy a Rolling Stones is felléphet a vizes vb 3,5 milliárdosra tervezett nyitórendezvényén, az nem a kormány hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor a kancelláriaminiszter kiemelte, hogy minden támogatható, ami növeli Budapest presztízsét.

Az egész vizes vb egyébként még az első, a pályázásról szóló kormányhatározat szerint csak 14,7 milliárd forintba került volna, ebből 8 milliárdot szántak az új uszoda építésére. A költségek 2015-ben kezdtek aztán elszállni, ekkor már 40 milliárdos költségvetést állapított meg egy kormányrendelet, a következő év nyarán pedig már 90 milliárd felett járt a keret. Jelenleg már bőven 100 milliárd felett járunk, de a teljes a közelmúltban hetente bővült újabb összegekkel. Legutóbb például a Rolling Stones meghívását lengették be a szervezők a nyitóünnepségre, ez további 430 millió forintba kerülne az adófizetőknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!