2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Indokolt lenne a védelmi költségek emelése, de a 4 százalék álom

Hír TV

2018. július 13., péntek 14:28, frissítve: péntek 14:32

Nem teljesíti majd a magyar kormány a hadi költségek GDP-hez mért 4 százalék emelését – véli a szakértő. A kiadások növelését Donald Trump amerikai elnök indítványozta a tagállamoknak a NATO-csúcson. Márton Péter egyetemi docens szerint indokolt lenne a magyar védelmi költségek emelése, de ezt reálisan legfeljebb a GDP 2 százalékára tudja növelni Magyarország.

Donald Trump csak a kamerák előtt ment neki a NATO-szövetségeseknek, zárt ajtók mögött visszafogottabban fogalmazott, amikor azt követelte, hogy növeljék katonai kiadásaikat – jelentette a CNN a tárgyaláson résztvevő diplomatákra hivatkozva. 

Trump a találkozó előtt felrótta Németországnak, hogy Oroszországtól vásárolja a földgázt, miközben az ország katonai védelmét az Egyesült Államok biztosítja. Az amerikai elnök azt is felvetette, hogy növeljék duplájára vállalt védelmi költéseiket a tagországok.

A 4 százalék nem reális

Magyarország nem a legjelentősebb szereplője a NATO-vitának értelem szerűen, jegyezte meg a Hír TV-nek nyilatkozó Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, az viszont tény, hogy a mutatóink elég rosszak ebben a tekintetben, hiszen körülbelül a GDP 1-1,05 százaléka körül áll a védelmi költségvetés, ráadásul ennek jelentős része sem fejlesztésre van fordítva – tette hozzá a NATO-szakértő. Vannak ígéretek az emelésre vonatkozóan, illetve Magyarországon jogszabályi szinten is rögzített, hogy ez így lesz, emlékeztetett Maron Péter. Trump egyébként 4 százalékról beszélt, de ezt a többi NATO-tagállam sem kezeli irányadónak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!