2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Saját alaptörvényét ássa alá a Fidesz

2016. március 10., csütörtök 09:30, frissítve: csütörtök 17:06

Saját alaptörvényét gyengíti a Fidesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint.

Péterfalvi Attila a Heti Válasznak adott interjújában az MNB-törvénnyel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy korábban a kormánypártok emelték az alaptörvénybe a nemzeti vagyonnal kapcsolatos információk nyilvánosságát.

Nem jó helyre tolták a pénzt

Alapítványok létrehozása helyett a központi költségvetésbe kellett volna befizetnie több száz milliárdos nyereségét a jegybanknak – ezt már Mellár Tamás mondta a Hír TV-ben. A szakember azzal indokolta, hogy a pluszpénz nem a jó gazdálkodás, hanem a devizahitelek forintosítását követő árfolyamnyereség eredménye.

„A devizaadósok, illetve az adófizetők egyszer már kinyögték akkor, amikor az IMF-től a hitelt fölvettük, és vissza kellett törleszteni. Mert az adófizető polgárok pénzéből fizették vissza, ezért szerettük volna visszakapni a költségvetés keretei között, de úgy látszik, nemcsak erre nem került sor, hanem még bele sem tekinthetünk abba, hogy a pénzt mire fogják költeni. Ez abszurd” – fogalmazott a közgazdász Magyarország élőben című műsorunkban.

Mint ismeretes, a jegybanktörvény módosítását tegnap küldte alkotmánybírósági normakontrollra Áder János köztársasági elnök. A törvény lehetővé tenné az MNB alapítványainak, hogy eltitkolják gazdálkodásukat. A kormánypárti megfogalmazás szerint az idekerült pénzek elveszítenék közpénz jellegüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!