2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Áder keresztbe tett a jegybanki wellnessnek

,

2016. március 9., szerda 19:46, frissítve: szerda 10:30

Megakasztja a jegybank-törvény módosítását a köztársasági elnök, Áder János aláírás helyett az Alkotmánybíróságra küldte előzetes norma-kontrollra a jogszabályt. A törvény lehetővé tenné az MNB alapítványainak, hogy eltitkolják gazdálkodásukat. A kormánypárti megfogalmazás szerint az ide került pénzek elveszítenék közpénz jellegüket. Áder János emellett a posta-törvényt is az alkotmánybírósághoz küldte.

A Budai Várban az egyik kiterjedt bunker rendszerrel rendelkező ingatlant vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa több, mint 700 millió forintért. Sajtóértesülések szerint a felújítás után wellness központ lenne az épületben, az alapítvány ezt cáfolja:azt állítják oktatási és kulturális központ lesz a helyén.

A Pallas Athéné Alapítvány közleményében azt írta: a központ legfontosabb célja a világ globális működésének elemzése és az ezzel kapcsolatos ismeretek megosztása lesz A több száz millióért vásárolt épület évtizedek óta üresen áll, így csak az állagmegóvása vagyonokat emészthet fel.

Jamrik Levente városkutató évekkel ezelőtt járt az épületben, ami a második világháború alatt is a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában volt: itt őrizték az ország készpénztartalékát is a háború végén. „Ez a vagyon volt részben az aranyvonat egy része, ezt vitték el Németországba, a Harmadik Birodalomba. Majd pedig az objektum annyira komplex és hatalmas rendszerű volt, hogy ez a világháború után felértékelődött. Nagyon sokáig az AVO-nak fájt rá a foga” – mondta el Jamrik Levente.

A Demokratikus Koalíció a jegybank alapítványainak azonnali megszüntetését követeli a kormánytól. Szerintük felháborító a jegybank költekezése. „Amikor az ország életében válság válságra halmozódik oktatásban egészségügyben, nyugdíjhelyzetben, fiatalok elvándorlása tekintetében és minden más területen, akkor eltünteti a Nemzeti Bank a közpénzeket, az alapítványain keresztül átláthatatlan módon gazdálkodik. Luxuscikkere és beruházásokra költ, ingatlanokat, műkincseket vásárolnak” – fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja.

Áder János szerdán előzetes normakontrollra küldte a parlament által megszavazott MNB-törvény módosítását. A Fidesz tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését. „Ismerjük az alkotmányos szabályokat, 30 napon belül kell ebben az esetben az Alkotmánybíróságnak dönteni, azt is tiszteletben fogjuk tartani” – mondta el Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke.

Az Alkotmánybíróság döntéséig – így jelenleg is – a jegybank alapítványainak pénzügyei nyilvános adatnak számítanak. Áder János továbbá a postatörvényt is normakontrollra küldte.

Bod Péter Ákos üdvözli Áder döntését

Bod Péter Ákos szerint közgazdaságilag nem értelmezhető Kósa Lajos azon állítása, hogy a jegybank alapítványaihoz kerülő pénzek „elvesztik közpénz jellegüket”. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke kifejtette: mivel a jegybank a magyar állam tulajdonában van, így az MNB alapítványainak vagyona is közpénznek minősül, és úgy is kell azt kezelni. Bod Péter Ákos szerdán a jobboldali értelmiségiek által alapított Eötvös József Csoport rendezvényét megelőzően úgy nyilatkozott: üdvözli Áder János döntését a törvény alkotmánybírósági normakontrolljáról.

„A köztársasági elnök is úgy látja, ahogy a józan logika diktálja, nevezetesen, nem magánpénzről van szó, nem olyan vagyontárgyról, amelyhez semmi közünk, hiszen ez a magyar államnak, a magyar társadalomnak a tulajdona. És azon nem változtat az, hogy valamilyen oknál fogva átengedik más kezelőnek” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!