2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem csak besúgó, hű pártállami káder is volt

2017. május 4., csütörtök 18:57, frissítve: csütörtök 23:15

Újabb kínos dolog került elő a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjének múltjából. Lehel László elismerte, hogy a Kádár-rendszer besúgója volt a 80-as években.

A Heti Válasz kiderítette, hogy Lehel László nemcsak a Kádár-rendszer besúgója, hanem a pártállamhoz hű protestáns „békepapok” baráti körének titkára is volt. A portál szerint az 1985-ben alakult társaság a pártállamhoz hű katolikus papokat tömörítő békemozgalom nemzetközi megfelelője volt.

Kósa csak legyint
A Fidesz frakcióvezetője nem tartja nagy dolognak, hogy beszervezték Lehet Lászlót. >>>

Lehel Lászlóról a Magyar Nemzet tárta fel, hogy a kádári állambiztonságnak dolgozott. A cikk szerint az evangélikus lelkészt a 80-as évek elején szervezték be titkos megbízottként.

A leleplező cikk után először szólalt meg Lehel László, aki elismerte, hogy a Kádár-rendszer besúgója volt a 80-as években. A Kötőszó evangélikus közéleti blog kérdéseire azzal magyarázta ügynöki tevékenységét, hogy zaklatta az Állami Egyházügyi Hivatal és azt remélte, hogy enyhül a nyomás, ha együttműködik a titkosszolgálattal. Állítása szerint akkor nem gondolta, hogy kádernek áll, de beszervezése után megnőtt a mozgástere, szabadabban végezhette munkáját. Lehel László azt állítja, soha nem írt jelentést.

Lehel László a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet az 1991-es alapítás óta vezette. Most azt mondta: az elmúlt napokban tájékoztatta munkatársait múltjáról és ha végleg megrendül iránta a bizalom, vállalja a következményeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!