2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Negyedmillióan is lehetnek a Nagy-Britanniában élő magyarok

Hír TV

2018. június 8., péntek 20:31, frissítve: péntek 20:46

Százezernél is több magyar élhet Nagy-Britanniában, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel. Becslések szerint negyed millió kivándorló lehet a szigetországban, bár a brit belügyminisztérium új adatai szerint a hivatalos papírokat csak 98 ezren váltották ki.

A székelyföldi válogatott játszott a tuvalui csapattal Londonban. Ez a 2018-as Conifa, az állam nélküli népek világbajnoksága. A torna szervezői szerint tökéletesebb helyszínt nem is lehetett volna találni. „Fontos szempont, hogy minden csapatunknak komoly közössége él Londonban. A magyaroknak is, Székelyföld és Kárpátalja is érintett és reméljük, az itt élő közösséget meg tudjuk szólítani ezekkel a futballmérkőzésekkel” – mondta a Conifa alelnöke, Wenczel Kristóf.

Magyar közönség márpedig bőven van. A pár hete nyilvánosságra hozott brit adatok szerint már több mint 98 ezer magyar származású él az Egyesült királyságban, Londonban.

Az egyik londoni étterem tulajdonosa korábban organikus paradicsomot termesztett. Aztán jött a lehetőség és magyar éttermet nyitott. Azt mondja, nem a magyarokra alapozza az üzletet, hanem hogy egyre több angol ismerje meg a magyarokat.

„Biztos, hogy belesegít, hogy sok magyar él Londonban, sok magyarral van munkahelyi, baráti, szerelmi kapcsolat. Ezek a vevőinknek 80 százalékának van magyar kapcsolata, vagy utazott Magyarországra, vagy utazni akar Magyarországra és előtte eljön” – meséli The Rosemary étterem tulaja, Herczeg Mihály. 

2013-ban több magyar hírportál arról írt, hogy London a 3. legnagyobb magyar város, 200 ezer magyar élhet ott. A hazai statisztikák különböző forrásokra hivatkozva más-más statisztikát közöltek. Nagy átlagban 250-350 ezerre teszik az Egyesült Királyágban élő számát.

Közben a hivatalos angol statisztikák 100 ezer alatti számokat közöltek. Azt a 4 évvel ezelőtti hírt, hogy a munkavállaláshoz szükséges számot már 1 millió magyar váltotta ki Angliában, eddig nem sikerült hivatalosan megerősíteni. Hogy pontosabb számokat kapjunk az Angliában élő magyarok számáról, várni kell 2021-ig, ez a következő angol népszámlálás dátuma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!