2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Nem csökken a kivándorlás, több százezer magyar keresi kenyerét külföldön

Hír TV

2018. május 29., kedd 17:05, frissítve: kedd 17:58

Megduplázódott a kivándorló magyarok száma 2012 óta. Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerint közel 340 ezren dolgoznak külföldön. A kivándorlás üteme nem csökken, a legnépszerűbb úti cél azonban változott: a Brexit sokakat elriasztott Angliától.

Salzburg – Mozart városa, néhány éve pedig Tóth Ferencé is. A 34 éves férfi feleségével London után költözött az osztrák városba. Egy italgyártó vállalat médiaosztályán dolgozik. Azt mondja: legfeljebb csak a családalapítás után jönnének haza.

„Szakmám alapján jóval nehezebben tudnék elhelyezkedni Magyarországon. Ha matekozok, akkor kb. háromszorosát keresem a magyarországi fizetésemnek. Itt van 13., 14. havi fizetés, illetve nagyon kedvezőek a családtámogatási dolgok is. A megélhetés pedig kb olyan másfélszeres, kétszeres mint Magyarországon” – mesélte.

A legnagyobb hazai külföldi munkákat közvetítő cég ügyvezetője szerint fiatalok és 50 felettiek egyaránt megkeresik őket. Azt mondja a Brexit óta már nem az Egyesült Királyság a magyarok legfőbb úti célja, de még mindig sokan költöznének oda.

„Legnépszerűbb ország most nincsen, tehát Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, sőt Hollandia egyformán népszerű a külföldi munkát keresők körébe. Hogy melyik munka? Elsősorban mindenki persze a saját szakmájában próbál elhelyezkedni, de ha az valamiért nehézségbe ütközik, akkor meg továbbra is a vendéglátás, esetleg az egészségügy, különböző raktári munkák, reptéri munkák” – fejtette ki Tanay Marcell, az Euwork Kft. ügyvezetője.

A brit statisztikai hivatal 98 ezer magyarral számol Nagy-Britanniában. A becslés valószínűleg nagyvonalú, ugyanis legalább 7000 kint született magyar gyermek él Angliában. A magyarországi születési ráta szerint 300-400 ezres lakosságszámra esik ennyi gyerek.

Pénz, munkalehetőségek, kilátások. Leggyakrabban emiatt költöznek külföldre a magyarok. 2012 óta megduplázódott a számuk az EU statisztikai hivatala szerint. Az Eurostat friss felmérése alapján közel 340 ezer magyar dolgozik az uniós országokban. A kivándorlás 2011-2012-ben gyorsult fel igazán, 2013 óta ugyan lassabban, de továbbra is növekszik.

„Hogyha kisebb-nagyobb elvándorlásra képes, tehát külföldön is megélni képes csoportok lehetőségei romlanak, például az iskolarendszer, vagy a bizonyos csoportok lehetőségeinek a megszorítása, akkor ez növekedni fog. Azt is lehet látni egyébként ezekből az adatokból, hogy emelkedik az alacsony iskolázottságúak elvándorlása is, ami azt jelenti, hogy az itthoni megélhetésük romlik” – mondta Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója.

A kivándorlás miatt az építőiparban, a vendéglátásban és az egészségügyben is egyre nagyobb a munkaerőhiány. A Fidelitas elnöke azonban bizakodó, szerinte egyensúlyban van a Magyarországot elhagyó, valamint a hazajövő fiatalok száma. Böröcz László a Magyar Hírlapnak azt mondta: a magyar gazdaság fejlődik, a kivándorlás pedig hosszú távon megszűnik majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!