2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Még a kormány szerint is jogos a követelés

2017. július 15., szombat 18:58, frissítve: szombat 19:46

Negyvenszázalékos ösztöndíjemelést követel a felsőoktatásban, és akár tüntetni is hajlandó ezért a hallgatói érdekképviselet. Az egyetemisták juttatásai ugyanis tíz éve nem nőttek. Még a kormány szerint is jogos a követelés, de az ellenzék azt állítja, ez csak választási ígérgetés.

Az EFOTT-on ünnepelte a sikeres tanévet a Corvinuson tanuló Bíró Dominika. Azt mondja, év közben csak keveset tudott félretenni a fesztiválszezonra, pedig 4,1-es átlaga után ösztöndíjat is kapott. „14 ezer forintot kaptam havonta. Ami jó volt igazából költőpénznek” – fogalmazott a Hír TV-nek a hallgató.

Sok hallgató kevesli az egyéb juttatások, például a szociális ösztöndíj vagy a lakhatási támogatás összegét is. „Én nem panaszkodom, viszont azoknak az embereknek, akiknek tényleg szükségük lenne rá, ez nagyon kevés; főleg úgy, hogy kevés a férőhely, Budapest meg minden más város nagyon drága” – mondta Kárpáti Mátyás, az Óbudai Egyetem hallgatója.

Tíz éve emelkedtek utoljára a felsőoktatási ösztöndíjak, a HÖOK emelést követel. „Egy 40 százalékos emelést szeretnénk, ami az eddigi inflációval növelt mértéket jelentené. Ez nagyságrendileg a jelenlegi összeghez képest 12 milliárd forintot jelentene. Csak hogy a nézők tudják, 28-29 milliárd forintot fordít jelenleg a kormány a hallgatói felsőoktatási ösztöndíjakra” – jegyezte meg Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

A HÖOK emellett az ösztöndíjak rendszerének teljes átalakítását is kéri, hogy az elosztás igazságosabb és hatékonyabb legyen. A kormány szerint jogos a hallgatók követelése.

„Kétségtelen tény, hogy a hallgatói juttatások kérdése még rendezésre vár, tehát mondjuk úgy, hogy ez adóssága is részben a kormánynak, de azon vagyunk, hogy megoldjuk. Az érintett tárcák, amelyek valamilyen módon szakmai tartalmat tudnak hozzárakni, illetve a felsőoktatási tárca megkezdte a hallgatókkal a tárgyalást” – nyilatkozta Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Az MSZP szerint már régóta ösztöndíjemelésre van szükség. „Átlag 50 százalék ráférne a szférára, mert egyszerűen nem tudnak bejutni az egyetemre, és nem tudják finanszírozni a tanulmányaikat. Ma a fiatalok kőkeményen rá vannak arra kényszerítve, hogy dolgozzanak mellette, és elképesztő áldozatokat hoznak a családok, hogy egyáltalán egy BA-diplomát megszerezzenek” – vélekedett Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő.

Ha nem sikerül megegyezni az ösztöndíjakról, ősszel akár utcára is vonulhatnak a diákok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!