2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Magomed: Nem akartam ütni!

2017. április 24., hétfő 18:16, frissítve: hétfő 23:05

Nem akarta fizikailag bántalmazni Komáromy Gergőt, mondta a Hír TV-ben Magomed Daszajev. A csecsen férfi Newsroom című műsorunkban elárulta azt is, már elnézést kért az aktivistától, és megbánta a korábban neki címzett fenyegető üzenetet.

Nem akarta fizikailag bántalmazni Komáromy Gergőt, mondta a Hír TV-ben Magomed. Hozzátette: a Facebook-bejegyzésben sok minden más dolog is elhangzott, amiről nem akar a tévében beszélni.

Azt mondta, a Facebook Messenger programmal írt egy üzenetet, amire Gergő már este válaszolt, azt írta, sajnálja, amit csinált. Magomed ugyan akkor elismerte, hogy az üzenet elég durva volt. Az üzenetben a férfi szerint beleírta azt, hogy amit az aktivisták tettek, az nem jó módja annak, ha a kormány ellen akarnak akciózni.


A budapesti orosz nagykövetség hazaküldte az információt, utalt arra, hogy tudtak arról, hogy mire készül a csecsen férfi. „Őszintén szólva nem tudom, hogy ki válaszolt, én is beszélgettem azzal a munkatárssal, aki az orosz nagykövetség nevében válaszolgatott, azt válaszolták, hogy a magyar rendőrség már intézkedett, így a nagykövetségnek nincsen más kívánalma” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy amikor Novák Előd akkori jobbikos képviselő kalapáccsal akarta megrongálni az emlékművet, a csecsen férfi még sem lépett közbe azt felelte:

Nem szaladgálhatok mindenki után, aki valamilyen törvényt megsért, nem vagyok rendőrség, Az én dédnagyapám a háborúban esett el, ezért ez nagyon személyes volt, a Gergővel nincsen semmilyen problémám, épp nemrég beszéltünk róla, hogy találkozunk és sörözünk egyet.

Kifejtette, kellemetlenül érezte magát, hogy ilyen erős üzenetet küldött neki, és miután az aktivista válaszolt, „civil hangnemre váltottak”. – Ő beleegyezett, ő választotta ki a videó helyét, megbeszéltük, hogy beülünk egy kávézóba, pont az emlékművel szemben, ez egy nyilvános hely, ő javasolta, hogy ott találkozzunk.

Ungváry Krisztián kérdésére felelve azt mondta, valakinek ez a háborúra való emlékezés eszköze ( a megrongált emlékmű), mint kiemelte: az elesett orosz katonák a nácizmus ellen harcoltak, nem a békés emberek ellen, így megrongálni annak az emlékét „nem korrekt”.

Megvannak azok az emberek, akiket megerőszakoltak? – tette fel a kérdést Magomed. Ungváry azt mondta válaszként, ugyan úgy megvannak azok az emberek unokái, akiket elhurcoltak, és a történész nem látja a különbséget a német és az orosz katonák egykori cselekedetei között.

Az orosz történetírás máshogy néz ki mint a lengyel, vagy más európai – hívta fel a figyelmet Ungváry.

–Sokféle álláspontot tudok támogatni, de úgy gondolom, hogy azt a történelmet kell elismerni, ami hivatalosnak tekinthető és a tankönyvekben szerepel. Én is harcoltam a háborúban, a háborúban nincsen bűnös és nincsen igaz, ha az egyszerű katona elpusztul a háborúban, és neki emlékművet állítanak, akkor az ő emlékművüket, akik semmilyen politikai oldalhoz nem tartoztak, csak harcoltak az országukért, az életükért, azt nem szabad megrongálni, vélte a csecsen férfi. – Az a golyó, ami eltalál, nem kérdezi meg, hogy akarod-e, ez a háború és azt gondolom, hogy erről a végtelenségig vitatkozhatunk, jelentette ki.

– Gergelytől már bocsánatot kértem, mondtam, hogy túlságosan forrófejű voltam, megértettem, hogy egyszerűen hibázott, én éreztem magam kellemetlenül, hogy így viselkedtem. Úgy gondolom, hogy azóta már elég jó viszonyban vagyunk egymással.

Írt egy üzenetet, amit úgy kezdett, hogy „Hey brother!”

A csecsen férfi azt mondta, ez arra utal, hogy az aktivista már nem haragszik rá.

A teljes interjút ide kattintva nézheti újra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!