2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ha a kormány nem lép, sztrájk lehet

2016. január 30., szombat 16:10, frissítve: hétfő 10:56

A sztrájkra is készek a legelszántabb tanárok - hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének budapesti rendezvényén, amelyet Országos Tantestületi Értekezletként harangoztak be. A tanácskozás nem volt sajtónyilvános, a jelenlévők közül többen attól tartottak, hogyha feltűnnek a sajtóban, elbocsátják őket.

„A Herman Ottó Gimnázium tanári testülete nyílt levélben fejezte ki aggályait a jelenlegi oktatási rendszer ellen. Részben felhívták a figyelmet a diákok és a tanárok ésszerűtlen túlterhelésére, valamint a dologi és az anyagi feltételek hiányára, amelyek így megnehezítik a zökkenőmentes oktatást a mindennapokban” – mondta Köteles Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója.

Nemcsak a tanárok, de a diákok is besokalltak, egy átlagos középiskolásnak 35 órája van hetente. „Egy bizonyos pont után sokan már nem bírják, feladják. Ráadásul pont azoknak veszik el a kedvét a tanulástól, akik a legszorgalmasabbak vagy a legkitartóbbak voltak eddig” – fogalmazott Juhász Katalin tanuló.

Helyi kerekasztalok kellenek
Országos köznevelési kerekasztal helyett helyi oktatási kerekasztalok felállítását javasolja az LMP. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Ikotity István szerint ellensúlyozni kell a közoktatás központosítását. Bővebben>>>

Az oktatásért felelős miniszter, Balog Zoltán a héten Miskolcon egyeztetett a változásokat követelő tanárokkal. A tárcavezető köznevelési kerekasztalt hív össze a vita rendezésére.

Megosztásra játszik?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is asztalhoz ültetett tanárokat, civileket, az érdekképviselet Országos Tantestületi Értekezletet rendezett Budapesten. A szakszervezet egyik elnökségi tagja szerint a miniszter igyekszik megosztani a pedagógustársadalmat.

„Elkezdődött bizonyos értelemben a szalámizás, hogy a miniszter úr, egyeztetget, odahív megfelelő embereket és akkor ővelük beszélget(..) és azt szeretnénk, hogyha most nem ez történne, tehát hogy a civilek valahogy összekapnák magukat és ebben mi segítünk” – jelentette ki Komjáthy Anna, elnökségi tag.

A fórum nem volt sajtónyilvános, a résztvevők közül sokan attól féltek, hogy ha felismerik őket a tévében, búcsút mondhatnak az állásuknak. A Hír TV stábját is csak egy időre engedték be.

Egyre elviselhetetlenebb mindenhol, minden intézménytípusban az élet, s tényleg nem a bérről volt elsősorban szó, azt gondolom sehol, hanem azokról az életkörülményről, amelyek között dolgozunk és a diákok ugyanígy megszenvedik ezt. (Szűcs Tamás, tanár Miskolcon)

Hogyha a nyilvánosság azt látja, hogy a pedagógusok -elnézést a kifejezésért- a nyilvánosság számára közérzet javító intézkedésekkel beérik, a gesztusokkal, akkor abból nincs emelt fő. Abból nincs emelt fő, akkor nem fogják érezni a szülők, a diákok, hogy értük történt valami. (Ercse Krisztina, tanár)

A résztvevők szerint nem a miniszternek kellene diktálnia a feltételeket. „Arra kellene koncentrálni, hogy Balog úr megmondta, hogy kikkel tárgyal, én meg azt gondolom, hogy most már nekünk kéne megmondani, hogy mi, mi közülünk kik azok, akik tárgyalóképesek ővele” – húzta alá Tédly Mariann fejlesztő pedagógus.

Egyesek a sztrájkra is készek.

Csak a radikálisban hiszek, a tárgyalásokban már nem hiszek. (Horn András, Bartók Béla konzervatórium)

Február 3-ára a másik érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete fáklyás felvonulást hirdetett Miskolcra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!