2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Eltartás: nem csak a szülők perelhetik a gyerekeket

,

2016. május 18., szerda 11:24, frissítve: szerda 11:27

Perek tömege indulhat, ha a parlament megszavazza a kötelező szülőtartást, amelyről szerdán vitáznak a képviselők. A Hír Televíziónak az egyik budapesti idősotthon vezetője azt mondta, az a tapasztalatuk, hogy a gondozottjaik harmadának kevés a nyugdíja a költségek kifizetéséhez. Ha módosul a Ptk., már nemcsak a szülők, hanem az őket gondozó intézmények is bíróságon perelhetik a gyerekeket, hozzátartozókat az ellátási költségekért.

Gacsov Pálné két éve él a Pesti úti idősotthonban, négy gyermeke van, a gondozását csak így tudták megoldani. „Az a baj, hogy mind a négy nyugdíjas. Éppen tegnap volt itt az egyik, már ő is hetvenöt éves” – mondta a hölgy.

Az intézményben 544 idős ember él. 30 százalékuk nyugdíja nem fedezi az ápolás és gyógykezelés költségeit – így családtagjaiknak is részt kell vállalni a terhekből. Az intézményvezető azt mondja, a családi kiegészítések általában az első év után kezdenek elmaradozni.

„Az intézmény eddig is minden lehetőséget megragadott akár a jelzálog, akár a kintlevőség behajtása vonatkozásában. A törvény szellemisége nagyot tud segíteni, jobban ráirányítja a figyelmet az idősekre. Ha valakinek a fizetési hajlandósága megvan, de fizetni nem tud, az a továbbiakban sem fog tudni fizetni, de talán többet fog azzal foglalkozni, hogy idős korú szeretteinek megadja azt, amit ő kapott tőlük” – közölte Skultéti József, a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthona vezetője.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke is így gondolja. „Emberileg fontosnak tartom a tiszteletet, hiszen ők neveltek fel, ők ruháztak, és ők mondtak igent az életünkre, ezért mindenképpen jár nekik a tisztelet” – nyilatkozta Kardosné Gyurkó Katalin.

Ha a parlament megszavazza a Polgári törvénykönyv módosítását, akkor a fizetős állami vagy egyházi idősgondozó intézmények is bírósághoz fordulhatnak, hogy behajtsák a gyerekeken az idős szülők ellátásának költségét.

„Eddig a szülőknek kellett megindítaniuk ezeket a pereket – nyilván csak a legvégső esetben jutottak el erre a pontra. Most, hogy már az intézmények számára is lesz lehetőség, hogy megindítsák ezeket a pereket, több ilyen fog indulni” – vélekedett Pajor Dávid ügyvéd.

Az ellenzéki pártok tiltakoznak. Szerintük a kormány a Polgári törvénykönyv módosításával gyakorlatilag azt ismeri el, hogy képtelen ellátni feladatát, biztosítani a nyugdíjasok ellátását.

Németh: Kell, de a törvény nem egyértelmű

Szükség van a változtatásra, de a törvény nem elég egyértelmű – ezt mondta a kormány kötelező szülőtartást előíró javaslatáról egy közgazdász a Reggeli járatban. Németh György szerint sok a negatív példa.

Trócsányi: Az egyéni körülmények döntenek

Ha módosul a Ptk., már nemcsak a szülők, hanem az őket gondozó intézmények is bíróságon perelhetik a gyerekeket, hozzátartozókat az ellátási költségekért. A javaslatot előterjesztő igazságügyi miniszter az Országgyűlésben azt mondta: a bíróságoknak az egyéni körülmények alapján kell majd mérlegelniük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!