2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Beperelheti gyermekét a szülő, ha az nem tartja el

2016. május 14., szombat 18:05, frissítve: vasárnap 12:52

Bíróság kötelezheti a jövőben a felnőtt gyermeket a szülő eltartására. A kormány előterjesztése alapján ráadásul nemcsak a szülő perelhet: ha a parlament megszavazza a polgári törvénykönyv módosítását, akkor a fizetős állami vagy egyházi idősgondozó intézmények is bírósághoz fordulhatnak, hogy behajtsák az idős szülők ellátásának költségét. Az ellenzéki pártok tiltakoznak, szerintük a kormány ezzel elismeri, hogy képtelen teljesíteni feladatát: biztosítani a nyugdíjasok ellátását.

Május elején nyújtotta be a minisztérium a polgári törvénykönyv legújabb módosító csomagját, amely a többi közt a kötelező szülőtartást is tartalmazza. A Ptk. jelenleg is előírja, hogy a gyermeknek gondoskodnia kell idős szüleiről, ám ha a parlament elfogadja a módosítást, a jövőben már bíróság kötelezheti a gyereket a szülő eltartására.

„Az a kormány, amely a nyugdíjrendszert szétveri, a nyugdíjasokat megalázza, megalázza a nyugdíjba készülő generációkat a magánnyugdíjpénztárak államosításával, az a párt, az a kormány ne szóljon bele, ne próbáljon törvényi többletkötelezettségeket a családtagok vállára tenni” – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Az Együtt álláspontját osztják a Liberálisok is. „Húsz év nem telik bele, és 300 milliárd forint fog hiányozni a kasszából, ami fenntarthatatlanná teszi a nyugdíjrendszert, ilyenformán a Ptk. új módosítása egyfajta beismerése a kormánynak, hogy képtelen ellátni azt az állami feladatot, amely szerint az időseket, akik becsülettel lerótták az adó- és járulékkötelezettségüket, el kell tartani” – hangsúlyozta Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője.

A javaslat szerint a fizetős állami és az egyházi fenntartású intézmények is beperelhetik majd a hozzátartozókat, ha az ellátás ellenértékét nem vagy csak részben tudja finanszírozni az idős személy.

A Jobbik szerint ez is azt bizonyítja, hogy az állam nem akar fizetni a nyugdíjasok után. „Sajtóhírek folyamatosan szólnak arról, hogy a kórházi krónikus ágyakat kiszervezik a szociális szektorba. Ugye milyen véletlen? Ha a szociális szektorba tartozik, akkor majd be lehet perelni adott esetben az eltartottaknak a gyerekét, hogy fizessék ki a pluszdíjakat, ha a kórházhoz tartozik, már nem lehet. Nincsenek ilyen véletlenek, ahogy szokták mondani” – fejtette ki Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Az LMP szerint úgy ír elő jogszabályokat a kormány, hogy közben minden anyagi támogatást megszüntet. „Nagyon érdekes kezdeményezés ez egy olyan kormánytól, amely mint említettem, arra volt képes, hogy a méltányossági ápolási díjat is megszüntette, vagyis azt a pár tízezer forintot is elvette azoktól a családoktól, amelyek beteg, idős szüleiket ápolták” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A parlament szerdán tárgyalja a kötelező szülőtartásról szóló módosító csomagot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!