2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„A valódi veszélyt Matolcsy Györgynek hívják”

2016. április 29., péntek 18:36, frissítve: szombat 07:58

Legfeljebb 15 millió forintos bírsággal sújthatják a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványait, ha kiderül, hogy közbeszerzés nélkül osztogatták a pénzeket barátoknak és rokonoknak olyan esetekben, amikor kötelező lett volna pályázatot kiírni. A Transparency International közpénzügyi programjainak vezetője szerint felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja, arra azonban kevés esélyt lát, hogy az ügyészség nyomozást indítson.

Egy MNB-s alapítvány függetlensége nem kérdőjelezhető meg attól, hogy annak kuratóriumi elnöke és a jegybank vezetője egy és ugyanazon személy: Matolcsy György – állítja a kormányszóvivő. Kovács Zoltán csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is mondta: szerinte az, hogy a bíróság gond nélkül bejegyezte az alapítványokat, bizonyítja, hogy azokkal kapcsolatban minden törvényes. Kovács Zoltán ugyanakkor elismerte: a kormány tudatosan próbálta eltitkolni a nemzeti bank költekezéseit, annak csak az Alkotmánybíróság döntése vetett véget.

– Mi erről beszéltünk a…
– Nincs?
– …a délutáni kormányinfón is, hogy vannak olyan jelek, amik nem tesznek jót ennek a vitának. Nem a vita miatt vagy amiatt, ami abban adott esetben róla elhangzik, hanem mert látható róla, hogy nem feltétlenül…
– Önök ezt megpróbálták eltitkolni.
– De sikerült?

A hatályos törvények alapján bizonyos esetekben pályázatot kellett volna kiírniuk a jegybank alapítványainak – állítja Bátkai Hanna. A Hír Televíziónak nyilatkozó ügyvéd szerint ha ez nem történt meg, a Közbeszerzési Döntőbizottság köteles bírságot kiszabni. Ezzel együtt automatikusan megsemmisül a szóban forgó szerződés is.

„A jelenleg hatályos Kbt., a közbeszerzési törvény rendelkezései szerint a nemzeti eljárásrendet alkalmazni kell, hogyha az a nemzeti értékhatárt eléri. A nemzeti értékhatár jelenleg árubeszerzés esetén nyolcmillió forint, egyéb esetben, építési beruházás esetén tizenötmillió forint. […] Jelen esetben nem történtek meg a közbeszerzési eljárások, ezzel szemben jogorvoslattal lehet élni, ami a Közbeszerzési Döntőbizottság hatáskörébe tartozik” – mondta az ügyvéd.

„Én már meg sem lepődök azon, hogy nem írnak ki közbeszerzést” – fogalmazott Schiffer András az üggyel kapcsolatban. Az LMP társelnöke közölte: a jegybank törvénytelenül hozta létre alapítványait, ezért azokat meg kell szüntetni.

„Matolcsy György megszegte a jegybanktörvény 4. paragrafusát akkor, amikor az alapítványokat létrehozta. A hűtlen kezelésnek az alapos gyanúja pontosan ezért merül fel. Az összes többi már csak hab a tortán” – fejtette ki.

„Ki jelent veszélyt a forintra, ki jelent veszélyt, valódi veszélyt a monetáris politikára? Matolcsy Györgynek hívják” – fogalmazott Tóbiás József. Az MSZP úgy látja: a Quaestor, a devizahitelesek, valamint a jegybanki alapítványok ügye miatt Matolcsy György méltatlanná vált a posztjára.

„Két lehetőség van: az első, hogy Matolcsy György azonnal távozik, a másik, hogy az őt támogató Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János miniszterelnök-helyettes és Varga Mihály pénzügyminiszter, nemzetgazdasági miniszter bírja őt rá a távozásra. Nem lehet morálisan tovább tartani a jegybankelnöki tisztséget” – fejtette ki a szocialisták elnöke.

Az MSZP jelezte: szombaton demonstrációt tartanak a jegybanki alapítványok miatt az MNB épületénél.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!