2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A probléma negyed évszázada megoldatlan, pedig élet-halál kérdése lenne

Hír TV

2018. július 1., vasárnap 18:01, frissítve: vasárnap 18:07

A magyarok 40 százaléka úgy hal meg, hogy az orvostudomány jelen állása szerint megmenthetők lettek volna – áll az Eurostat legfrissebb összesítésében. Az adatokat még 2015-ben vették fel a 75 év alatti lakosság körében. Magyarország ezzel az uniós országok közül a legrosszabbak közé tartozik. A szakemberek azonnali, átfogó reformokat sürgetnek, a tendencia ugyanis régóta ismert.

Szívroham, agyvérzés, a vastagbél- és a melldaganat – ezek a leggyakoribb halálokok Magyarországon. Az Eurostat adatai szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – Magyarországon még mindig jóval az uniós átlag felett van az elkerülhető halálozások aránya. A magyar adat a hetedik legrosszabb az unióban – a legtöbb elkerülhető halál Romániában volt, de rossz eredményt ért el szinte az összes közép-európai ország. A legjobban Franciaország teljesített 23,6 százalékkal, őket követi Belgium 26 százalékkal és Dánia 26,6 százalékos eredménnyel.

A háziorvosból lett szakpolitikus, Komáromi Zoltán szerint több hiba is van a rendszerben, de a háziorvosi ellátás problémája már negyed évszázada megoldatlan. „Mindenhol a világon, ahol komolyan veszik az egészségügyi ellátást, ott az alapellátásban 1:3, 1:4 az orvos nővér arány. Főiskolát végzett nővérek, speciális képzettségű nővérek dolgoznak az alapellátásban, a legkisebb faluban is éppen azért, hogy a betegellátáson kívül, tehát tűzoltások kívül a megelőzésre legalább ugyanannyi energiát és erőt és időt tudjanak szánni” – emelte ki Komáromi.

A Magyar Rezidens Szövetség is az egészségügy átalakítását sürgeti, szerintük ez nem megoldható egy-egy területen, átfogó megoldásra van szükség. „Bízunk abban, hogy az olyan régen emlegetett és mindig beharangozott, de soha el nem kezdett nép egészségügyi szűrőprogramok most már elindulnak, mert ez az alapja, hogy az állampolgárokat felvilágosítsuk, kiszűrjük. Ha ez megtörtént, akkor jön az alapellátás. Hogy ezeket a betegeket be tudja fogadni, kezelni, menedzselni, után követni és akivel gond van, és be kell avatkozni, azt a szakellátásban illetve a kórházban tudjuk fogadni és a megfelelő minőségben ellátni. Kvázi ezeken a nagy pontokon kell beavatkozni, nem sorban, hanem egyszerre” – vélekedett Dénes Tamás.

A legtöbben nem mennek el még az elérhető szűrésekre sem, mondta el a Hír TV kérdésére a Gyógyulj Velünk Egyesület vezetője. Kalotay Gábor szerint aki viszont elmenne, az hosszú várólistával szembesül, pedig az állam és a állampolgár közös érdeke a megelőzés. „Akinél hajlam volt, tehát valamelyik nagyszülő, vagy szülő átesett ilyen betegségen, vagy urambocsá' ebbe halt meg, feltétélen menjen el, vizsgáltasson. Arról nem beszélve, hogy a szűrővizsgálatoknak azért is nagyon fontos a szerepe, mert hiszen, ha megelőzzük a betegséget, sokkal olcsóbb és sokkal biztosabb a gyógyulás” – mutatott rá az elnök.

Magyarországon is a férfiak a veszélyeztetettebbek: évente 17 ezren halnak meg megelőzhető, vagy kezelhető betegségekben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!