2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

A GDP 6,5 százalékát várja el az orvoskamara

Hír TV

2018. május 29., kedd 18:52, frissítve: kedd 19:24

Hat pontban küldte meg elvárásait az egészségügyi kormányzatnak a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet jelentősen növelné az egészségügy forrásait, a mindenkori GDP 6 százalékát tartják szükségesnek.

2009 óta végeznek mozgászavar műtéteket az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Most már egy Róza nevű robot is segít az orvosoknak. Az Erőss Lóránd vezette csapat egy 70 éves Parkinson-kóros férfit operált először a műszer segítségével, sikerrel. A csúcstechnika 1 milliárd 200 millió forintba került.

„A Nemzeti Kiválósági Program 2016-os meghirdetése adott lehetőséget arra, hogy ezt a robotot a nyertes pályázók megvásárolják és Magyarországra hozzák. Ezt a beszerzést aztán kiegészítették egy kutatási portfólióval is, a Nemzeti Agykutatási Program keretein belül és valójában a Nemzeti Agykutatási Program keretein belül került már maga a beavatkozás megvalósításra” – mondta el Szigeti Gyula Péter, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese.

A robotot más mozgászavarok esetén, epilepsziás betegségek gyógyításánál és gerincsebészeti beavatkozásoknál is bevethetik. Biztonságossá teszi és jelentősen lerövidíti a műtéteket.

„Magyarország most felzárkózott az európai átlaghoz azáltal, hogy bevezettük a robot használatát. Az egész régióban ugyanis Kölntől keletre egyedül Moszkvában van hasonló” – mondta Erőss Lóránd idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet osztályvezető főorvosa.

Csúcstechnológia az egyik oldalon, finanszírozási problémák, hálapénz és orvoshiány a másikon. A Magyar Orvosi Kamara is kedden tartott sajtótájékoztatót, csak ott nem egy új gépet mutattak be, hanem azt a hat pontba szedett elváráslistát, amit az egészségügyi kormányzat elé terjesztett a szervezet. Alaptörvénybe foglalnák például, hogy az ország egészségügyi ráfordításai minden évben érjék el a GDP 6,5 százalékát.

„Ez jelent egy közel 2 százalékos GDP differenciát, ugye 1 százaléknyi GDP jelenleg olyan 330 milliárd forintra tehető nagyjából. De mondjuk legyen az egyszerűség kedvéért kétszer annyi az 660. És körülbelül fele-fele arányban kellene – megint csak durva közelítés, hangsúlyozom, nem vagyok közgazdász – a bérekre, illetve az egészségügyi intézmények működésére fordítani” – fejtette ki éger István az orvoskamara elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az orvoselvándorlás megállításához és a háziorvosi praxisok feltöltéséhez is több pénz kell. Szükségesnek tartják továbbá a hálapénz kivezetését és szankcionálását és hogy egészségtant is oktassanak az iskolákban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!