2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Továbbra is Magyarországon a legtöbb a tüdőrákos az EU-ban

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 22:29, frissítve: csütörtök 09:42

Továbbra is Magyarországon halnak meg a legtöbben tüdőrákban az Európai Unióban. A dohányzás okozta betegségek kezelésére a magyar állam ráfizet, miközben a trafikok ellátása szépen hozott a konyhára Lázár János barátjának. A magáncég közel 3 és fél milliárd forint osztalékot termelt 2017-ben.

Sándor Kálmán 14 éves korában szokott rá a dohányzásra. 40 évig fújta a füstöt, majd megtudta, hogy beteg lett. Azonnal letette a cigarettát. „És ez úgy történt nálam, hogy egyik napról a másikra. Mai napig is őrzöm azt az utolsó fél doboz cigarettát 2000 óta, benne az öngyújtóval. Amit akkor letettem.”

Magyarországon lassan csökken a dohányzók száma, a felnőttek harmada még mindig cigizik. Az egészségbiztosító nem támogatja a leszokást segítő kezeléseket. Így a dohányosoknak kell állniuk a havi 15-20 ezer forintos költséget. 

„Magyarországon nagyjából 10 ezer lábat vágnak le évente érszűkület miatt többségében dohányosokét. Nagyjából 10 ezren betegednek meg tüdőrákban a túlnyomótöbbségük dohányos. Magyarországon él nagyjából 5-600 ezer COPD-s beteg, ez a harmadik leggyakoribb halálok a fejlett világ országaiban” – ismertette Mucsi János tüdőgyógyász.

Egy egészségügyi közgazdász becslése szerint az államnak  400 milliárd forint bevétele van évente a dohánytermékek forgalmazásából. „Ki tudjuk számolni, hogy a dohányzás okozta direkt és indirekt társadalmi terhek milyen nagyságrendet képviselnek, és kb. 80 milliárd Ft-tal meghaladják a társadalmi kiadásokat, mint a bevételek” – vélte Bodrogi József.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete szerint a dohányzás visszaszorulóban van. 2000-ben még 27% volt a dohányosok aránya, ma már csak 20. De még így is 3 millióan halnak meg évente a dohányzás miatt a Földön. Egyharmaduk passzív dohányos, azaz olyan, akit mások füstje mérgezett meg.

A 1,3-1,4 milliárd lakosú Kínában 300 millióan füstölnek. Kína mellett India az az ország ahol a legtöbben dohányoznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!